Nieuws

Rijksmuseum ontvangt schilderij 16de eeuwse kunstenaar Spranger

Het Rijksmuseum heeft een schilderij cadeau gekregen van kunsthandelaar en -verzamelaar Bob Haboldt. Het gaat om Engelen dragen het lichaam van Christus (1587) van Bartholomeus Spranger.

Het schilderij 'Engelen dragen het lichaam van Christus' van Bartholomeus Spranger, 1587. Beeld Rijksmuseum
Het schilderij 'Engelen dragen het lichaam van Christus' van Bartholomeus Spranger, 1587.Beeld Rijksmuseum

Het op koper geschilderde Engelen dragen het lichaam van Christus wordt gezien als een meesterwerk binnen het oeuvre van Spranger. Op een plaat van 34 bij 27 centimeter is het door engelen gedragen lichaam van Christus te zien, beschenen door hemels licht.

Kunsthandelaar Haboldt schonk het schilderij om bij te dragen in deze moeilijke tijd, zegt hij in een persbericht. ‘Corona heeft mij geraakt, vooral emotioneel. Dit is in de eerste plaats voor iedereen ter nagedachtenis aan de slachtoffers van Covid-19, maar ook als voorbeeld voor iedereen om goed te doen voor musea.’

Burgergeschenken

Het Rijksmuseum zegt erg dankbaar te zijn voor het gebaar. Directeur Taco Dibbits: ‘De kunst in de musea in Nederland is de afgelopen eeuwen voor een groot deel door burgers geschonken, overtuigd van het belang voor het publiek. Meer dan ooit is duidelijk dat het museum niet zonder zijn begunstigers kan. Wij zien dat in deze moeilijke tijd kunst aan velen houvast biedt en een bron van hoop en reflectie is.’

De uit Antwerpen afkomstige Spranger was één van de belangrijkste kunstenaars uit de zestiende eeuw. In het Rijksmuseum hangen ook het schilderij Venus en Adonis (ca. 1585-90) en de tekening Het huwelijk van Cupido en Psyche (1586-87) van zijn hand.

Vanaf 1 juni is het Rijksmuseum weer open en dan zal ook het nieuw geschonken werk te zien zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden