Rijksmuseum ontvangt ruim 8000 'eigen Rembrandts'

Het Rijksmuseum ontving de afgelopen maanden ruim achtduizend inzendingen voor de zomertentoonstelling Lang Leve Rembrandt. Daarvan waren er bijna 900 van kinderen.

De schilderijen Marten en Oopjen van Rembrandt van Rijn maken deel uit van de tentoonstelling Alle Rembrandts. Beeld ANP
De schilderijen Marten en Oopjen van Rembrandt van Rijn maken deel uit van de tentoonstelling Alle Rembrandts.Beeld ANP

Iedereen kon in de maanden februari en maart een eigengemaakt kunstwerk geïnspireerd op Rembrandt insturen. Een jury kiest de komende maanden welke kunstwerken daadwerkelijk in de tentoonstelling te zien zijn. Eind mei maken ze de uitslag bekend.

De meeste inzendingen komen uit Nederland, maar ook kunstenaars uit onder andere Azerbeidzjan, Armenië, Canada, Iran, Japan en Portugal hebben kunstwerken opgestuurd. De soorten ingezonden kunstwerken variëren van foto's tot borduurwerken, van schilderijen tot houtwerken en van sculpturen tot video-installaties.

Alle Rembrandts
Het Rijksmuseum viert in 2019 het jaar van Rembrandt ter gelegenheid van zijn 350ste sterfdag. Zo zijn er verschillende tentoonstellingen, lezingen en activiteiten. Vanaf half februari zijn voor het eerst tegelijkertijd alle werken van de meester uit de eigen collectie te zien: 22 schilderijen, zestig tekeningen en driehonderd prenten.

In het najaar zal het Rijksmuseum nog uitpakken met schilderijen van Velázquez, Rembrandt, Murillo, Vermeer, Zurbarán, Hals en Ribera. Het betreft een expositie die tot stand gekomen is door een samenwerking tussen het Prado en het Rijks.

Lees ook: Rembrandt als netwerker en inspiratiebron voor BN'ers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden