'Rijksmuseum legt geen geld bij voor Rembrandts'

Het Rijksmuseum is niet van plan om nog geld in te zamelen voor de aanschaf van Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Aanvankelijk zou het museum de helft van de benodigde 160 miljoen euro voor de schilderijen inleggen, maar nu Nederland de kunstwerken samen met het Louvre in Parijs aankoopt is dat plan van de baan.

Directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes Beeld anp
Directeur van het Rijksmuseum, Wim PijbesBeeld anp

Dat zegt de directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes, in een interview op de website van De Telegraaf. Met de Tweede Kamer sprak hij af dat het museum bij de aanschaf 80 miljoen euro op tafel zou leggen, door op zoek te gaan naar gulle gevers. Maar nu de gesloten deal een andere is dan verwacht, hoeft het kabinet niet meer op geld van het museum te rekenen, zo zegt hij.

'Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft het geld al', zegt hij. Als er toch nog geld van derden moet komen, dan 'staat het de minister vrij om zelf fondsen te werven', aldus Pijbes.

Volgens De Telegraaf kan de weigering van het Rijksmuseum om op zoek te gaan naar sponsoren nog een politiek staartje krijgen. Dijsselbloem verwacht namelijk nog steeds een bijdrage van het museum. 'Al is het maar een symbolische.'

Beide Rembrandts naar Nederland
Vorige week leek het nog dat beide Rembrandts naar Nederland zouden komen. Het kabinet had toegezegd de helft van de gevraagde koopsom van 160 miljoen te gaan betalen, mits het Rijksmuseum de andere helft van het bedrag zou weten te verzamelen.

Maar Frankrijk bleek ook een oogje op het werk van Rembrandt te hebben. Inmiddels is bekend geworden dat Nederland en Frankrijk de twee schilderijen van Rembrandt samen van de familie De Rothschild kopen voor in totaal 160 miljoen euro. De doeken zullen bij toerbeurt in het Rijksmuseum in Amsterdam en in museum het Louvre in Parijs te zien zijn.

Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Beeld anp
Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden