Rijksmuseum koopt Hollands Meisje van 5,2 miljoen

Het Rijksmuseum heeft 5,2 miljoen euro betaald voor het schilderij Hollands Meisje Aan Het Ontbijt, dat meer dan 240 jaar in bezit was van een Britse adellijke familie.

De nieuwe aankoop van het museum. Beeld Rijksmuseum
De nieuwe aankoop van het museum.Beeld Rijksmuseum

Het is het eerste schilderij dat de nieuwe directeur Taco Dibbits heeft aangekocht.

Schilder van het doek is Jean-Etienne Liotard (1702-1789) uit Genève. Hij schilderde dit tafereel rond 1756 toen hij in Nederland verbleef. Het schilderij is slechts 47 bij 34 centimeter.

Volgens directeur Dibbits is dit schilderij 'het melkmeisje van de 18de eeuw'. Hij beschouwt het als het nieuwe visitekaartje van het Rijksmuseum.

Liotard staat bekend als de rondreizende pastelschilder. Het olieverfschilderij is een belangrijke toevoeging aan de pastels van Liotard die zich sinds 1885 in de collectie van het Rijksmuseum bevinden, aldus Dibbits.

Vergunning
Het heeft twee jaar geduurd voordat het Rijksmuseum het schilderij kon kopen van de Stansted Park Foundation, die liever wilde dat het schilderij in Groot-Brittannië bleef.

De Britse overheid heeft een exportvergunning afgegeven voor het schilderij, wat betekent dat het schilderij naar Nederland kan worden vervoerd.

Het nieuwe visitekaartje van het Rijksmuseum wordt vanaf half januari getoond. Eerst in de eregalerij van het museum, later krijgt het werk een plek in de zalen met kunst uit de 18e eeuw.

Nazaten
Het Rijksmuseum heeft het schilderij gekocht met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds, het VSBfonds, het Rijksmuseum Fonds en een aantal particuliere schenkers.

Het doek was in bezit van de nazaten van de tweede Graaf van Bessborough (1704 -1793).

Lees ook: Deze werken zouden op Dibbits' Rembrandt-lijstje kunnen staan [+]

Directeur Taco Dibbits Beeld anp
Directeur Taco DibbitsBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden