Rijksmonumenten hoeven niet te wijken voor bibliotheek UvA

Bij de bouw van de nieuwe bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op het Binnengasthuisterrein kunnen de Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis, twee rijksmonumenten, blijven staan.

Ton Damen
De Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis op het Binnengasthuisterrein. Beeld Maarten Steenvoort
De Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis op het Binnengasthuisterrein.Beeld Maarten Steenvoort

Dat blijkt uit een haalbaarheidsstudie van de universiteit. De bibliotheek kan gebouwd worden onder een glazen overkapping over het hof tussen beide gebouwen. Het stadsdeel Centrum, het Bureau Monumenten en Archeologie (BMA) en de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) steunen de conclusies, van architectenbureau Bierman Henket architecten. Ook monumentendeskundigen en omwonenden kunnen zich vinden in het plan. De universiteit, die altijd wilde slopen, zal de mogelijkheden nader laten onderzoeken.

Cruciaal is de overkapping. Monumentenexperts zijn daar nooit blij mee. Maar, stelt UvA-woordvoerder Ronald Schepers, sinds de verbouwing van het Scheepvaartmuseum, waar de binnenplaats van een omstreden overkapping werd voorzien, rust op deze werkwijze geen taboe meer.

Schepers zegt daarnaast dat volgens de studie de zo te realiseren ruimte ook niet geheel aan de eisen van de universiteit kan voldoen. Er is 14.685 vierkante meter, terwijl de UvA 15.985 vierkante meter wil.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden