Rijksambtenaren schorten morrend hun acties op

DEN HAAG - De rijksambtenaren hebben hun cao-acties voorlopig opgeschort. Na een uren durende bijeenkomst in de Utrechtse Jaarbeurs stemden kaderleden van de vakbonden gisteravond in met het loonbod van Guusje ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken.Onderhandelaars van AbvaKabo en CNV Publieke Zaak kunnen weer rond de tafel met Binnenlandse Zaken om verder te praten over hun arbeidsvoorwaarden.

Hier zijn maanden van acties aan vooraf gegaan, onder meer bij de douane en de Belastingdienst. De bonden hopen volgende week een akkoord te sluiten over de hele cao. Daar mogen vervolgens alle leden van de ambtenarenbonden over stemmen.

Het deelakkoord over de lonen in de ambtenaren-cao voorziet in een salarisverhoging van 10,5 procent in drie jaar. Dat is onderverdeeld in 6,5 procent meer loon, opwaarderen van de eindejaarsuitkering tot een volwaardige dertiende maand en 1200 euro per jaar als compensatie voor gestegen ziektekostenverzekering. Dit was het resultaat van informele verkenningen tussen de bonden en het ministerie.

De vakbonden spreken van 'het maximaal haalbare.' Volgens hen ligt het bod bovendien boven de gemiddelde cao-stijging van 2,28 procent per jaar. Toch hadden de bijna driehonderd kaderleden in de Jaarbeurs felle kritiek. De loonstijging compenseert volgens hen niet de achterstand die zij hebben opgelopen doordat hun salaris jaren achtereen bevroren is geweest. Uiteindelijk gaven ze de bonden groen licht om verder te onderhandelen. Daarmee schortten zij ook de stiptheidsacties en werkonderbrekingen op.

''Het was een zeer emotionele avond,'' aldus Alfred Lohman van CNV Publieke Zaak. ''We hadden een andere inschatting gemaakt. Maar dit was het maximaal haalbare resultaat. Door informeel te onderhandelen, hebben we optimaal geprofiteerd van de druk van de acties.''

Ook volgens AbvaKabo-onderhandelaar Ruud Kuin hebben de acties ervoor gezorgd dat Ter Horst toch een half procent meer loon heeft geboden. ''Er is schade toegebracht aan de economie door acties in de havens en de stiptheidsacties bij de douane op Schiphol lagen politiek zeer gevoelig.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden