Update

Rijksambtenaren in actie voor nieuwe cao

ANP Beeld
ANP

ZOETERMEER - Rijksambtenaren gaan actievoeren voor een nieuwe cao. Dat maakte vakbond Abvakabo FNV vrijdag bekend, kort nadat het ultimatum was verlopen dat de ambtenarenbonden aan minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken hadden gesteld.

Wat voor soort acties worden gevoerd, is nog niet bekend. Wel roept de FNV-bond de achterban op om donderdag naar het Malieveld te komen, waar werknemers uit de publieke sector gaan demonstreren tegen de overheidsbezuinigingen.

De cao-onderhandelingen liepen vorige week vast. De partijen konden het niet eens worden over het loon. Donner houdt vast aan de nullijn, terwijl de bonden 2 procent meer loon eisen. Ook willen de bonden de verzekering dat er geen gedwongen ontslagen vallen.

Gelet op het belang van het economisch herstel moet het Rijk de tering naar de nering zetten, zo liet Donner vrijdag via een persbericht weten. ''Toegeven aan de looneis van de bonden zou betekenen dat nog meer ambtenaren de rijksdienst moeten verlaten.''

De minister wees er vrijdag na afloop van de ministerraad nog op dat de afgelopen jaren met de economische crisis wel loonsverhogingen zijn toegekend, terwijl toen in de markt mensen erop achteruit gingen. ''Dan kun je nu niet zeggen: in de markt gaan de lonen weer omhoog en wij willen mee.''

Donner zei dat hij niet de garantie ''kan en wil'' geven dat er geen gedwongen ontslagen vallen. Om de kwaliteit van de rijksdienst te bewaken, is het volgens hem niet mogelijk om alleen via natuurlijk verloop het aantal banen te verminderen. Er werken relatief veel ouderen bij het Rijk en het is volgens hem zaak om het personeelsbestand te verjongen.

De minister stelde dat de gemiddelde leeftijd van rijksambtenaren verder zal stijgen als de rijksdienst ''op slot gaat'' en er geen nieuwe, jongere mensen meer worden aangenomen. Hij waarschuwde dat over een aantal jaren grote groepen ambtenaren met pensioen gaan, waarmee ook een hoop ervaring bij het Rijk verloren gaat en dat nu al gewerkt moet worden aan vervanging. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden