Rijks leent foto van Suriname

AMSTERDAM - Het Rijksmuseum heeft de oudst bekende foto van Suriname, een portret uit 1846, in langdurig bruikleen gekregen. De foto komt uit familiebezit en toont een echtpaar van gemengde komaf. Het portret werd zeven jaar na de geboorte van de fotografie gemaakt, door reizende fotografen.

Het Rijksmuseum was al bezig met het samenstellen van een tentoonstelling met recente aanwinsten voor de collectie foto's uit Suriname. Op de tentoonstelling, die 18 augustus zal openen, zal dit portret van Johannes en Maria een centrale plaats innemen.

Het portret is een daguerreotypie: een foto op een verzilverde koperplaat. De methode werd in 1839 geïntroduceerd door de Fransman Daguerre en beoefend in de pionierstijd van de fotografie. Het 'parenportret' was bedoeld om in een etui te bewaren en bij zich te dragen.

Bijzonder aan de foto is niet alleen dat de plaat bijna ongeschonden is, maar ook dat bekend is wie de geportretteerden zijn. De man is Johannes Ellis, geboren in 1812 in de Ghanese plaats Elmina, als zoon van een Nederlandse gouverneur en een Ghanese vrouw. De vrouw in het portret is Maria Louisa, in 1826 geboren op de plantage Sardam, als dochter van een joodse Amsterdammer en een vrijgekochte slavin.

Het echtpaar Ellis vertrok in 1860 naar Amsterdam, naar de Herenstraat 15. Daarna verhuisden ze naar een bovenhuis op de Herengracht 173. Johannes keerde in 1873 terug naar Suriname. (ANP)

Portret van een jong paar: Maria Louisa de Hart en Johannes Ellis, Paramaribo in 1846. 9,3 x 7,8 cm. Beeld
Portret van een jong paar: Maria Louisa de Hart en Johannes Ellis, Paramaribo in 1846. 9,3 x 7,8 cm.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden