Update

Rijks krijgt collectie kimono's en koopt klok

'We willen met de klok tonen dat het Rijksmuseum het museum is waar tijd zichtbaar wordt gemaakt door kunst en geschiedenis.', aldus directeur Wim Pijbes. Foto: ANP/Koen Suyk Beeld
'We willen met de klok tonen dat het Rijksmuseum het museum is waar tijd zichtbaar wordt gemaakt door kunst en geschiedenis.', aldus directeur Wim Pijbes. Foto: ANP/Koen Suyk

AMSTERDAM - De Japandeskundige Jan Dees heeft zijn bijzondere kimonocollectie, die momenteel te zien is in de Kunsthal in Rotterdam, geschonken aan het Rijksmuseum.

De collectie bestaat uit ruim 120 kimono's, haori's (korte jasjes) en obi's (brede brocante ceintuurs) uit de Taisho-periode (1900-1940). Volgens Dees is het 'de droom van iedere verzamelaar om zijn collectie aan Nederlands bekendste en grootste museum te schenken'. De kimonocollectie is nog tot en met 21 juni in de Kunsthal te zien.

Daarnaast heeft het Rijksmuseum een klok gekocht van de ontwerper Maarten Baas (1978). Grandfather Clock is binnenkort te zien op de kunstbeurs van Bazel en zal vanaf 2 juli in de Philipsvleugel van het museum staan. De wijzerplaat bestaat uit een video waarop te zien is hoe een acteur de tijd zichtbaar maakt. Telkens opnieuw tekent de man de wijzers om de juiste tijd aan te geven, om deze vervolgens weer uit te wissen en opnieuw te tekenen. Door het formaat van de klok lijkt het alsof iemand in de kast staat.

Maarten Baas is vooral bekend van zijn verkoolde meubels. Voor het project Smoke verbrandde hij tweedehands meubelen, die hij daarna voorzag van een laag doorzichtige epoxyhars. Later richtte Baas zijn vlammenwerper op enkele designklassiekers.

Directeur Wim Pijbes heef de klok aangekocht omdat het op 1 mei precies honderd jaar geleden was dat de uniforme tijd werd ingevoerd. Pijbes: ''Men beseft vaak niet dat men vroeger in elke stad en regio een plaatselijke tijd had. Als je met de trein naar een andere stad reisde, kwam je in een andere tijdzone. En natuurlijk willen we met de klok graag tonen dat het Rijksmuseum het museum is waar tijd zichtbaar wordt gemaakt door kunst en geschiedenis.''

De klok zal een prominente plaats in de publieksruimte van het verbouwde Rijksmuseum krijgen, dat naar verwachting in 2013 heropend wordt. Het is nog niet bekend wanneer de kimono's in het Rijksmuseum te zien zijn. (KEES KEIJER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden