Rijkman Groenink weg bij het Stedelijk

AMSTERDAM - Rijkman Groenink treedt per 1 januari af als voorzitter van de Raad van Toezicht van het Stedelijk Museum. Groenink zou dat besluit om 'persoonlijke redenen' hebben genomen.

De Raad van Toezicht zal binnenkort zijn opvolger bekend maken, na het college van b en w geconsulteerd te hebben. Groenink werd in 2003 door het college aangezocht om de vele problemen waarmee het Stedelijk te kampen had, vlot te trekken. Hij was toen nog voorzitter van de Raad van Bestuur van ABN Amro, de hoofdsponsor van het museum.

Zowel het museum als de Raad van Toezicht prijst in een kort en bondig persbericht de inzet van Groenink. Directeur Gijs van Tuyl van het Stedelijk wil niet op de ware reden van het terugtreden van Groenink ingaan. Van Tuyl is erg te spreken over Groenink, noemt hem 'een uitstekend bestuurder, die de nieuwbouw van het museum heeft vlotgetrokken en de verzelfstandiging van het museum in goede banen heeft geleid'.

Marry de Gaay Fortman, lid van de Raad van Toezicht, gaat niet in op de vraag wie het initiatief heeft genomen tot het terugtreden van Groenink. Zij benadrukt dat er 'intensief overleg is gevoerd over het moment van Groeninks terugtreden'.

Dat er een nieuwe hoofdsponsor voor het museum inzicht is, speelde volgens haar evenmin een rol.

In het algemeen komt het erop neer dat de rol van Groenink voor het Stedelijk is uitgespeeld nu het museum zich voorbereidt op zijn herrijzenis aan de Paulus Potterstraat.

Onlangs bood Rijkman Groenink nog zijn diensten aan bij het genationaliseerde Fortis Nederland en ABN Amro, waar hij vorig jaar aftrad als bestuursvoorzitter.

Volgens ingewijden maakt oud- Concertgebouwdirecteur Martijn Sanders grote kans Groenink op te volgen.

Sanders was de voorzitter van de commissie die een rapport over het nieuwe Stedelijk heeft samengesteld. Ook is hij een belangrijk kunstverzamelaar. (HET PAROOL)

Rijkman Groenink treedt om persoonlijke redenen af als voorzitter van de Raad van Toezicht. Foto ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden