Rijke scholen: ons geld zit vast

Asscher kon nog niet zeggen hoeveel geld hij van de scholen verwacht. Dat is afhankelijk van de plannen die worden opgesteld. Foto ANP Beeld
Asscher kon nog niet zeggen hoeveel geld hij van de scholen verwacht. Dat is afhankelijk van de plannen die worden opgesteld. Foto ANP

AMSTERDAM - Wethouder LodewijkAsscher (Onderwijs) eist dat rijke schoolbesturen gaan meebetalen aan de verbetering van zwakke scholen. Hij is daarover in gesprek met de schoolbesturen, maar die staan niet te trappelen. Asscher wil het onderwijs op een aantal zwakke basisscholen verbeteren. De gemeente heeft daarvoor een bedrag van in totaal 3,5 miljoen euro beschikbaar. De gemeenteraad heeft erop aangedrongen dat rijke scholen meebetalen.

Een eerste overleg leverde vooral weerstand op van de schoolbesturen. Ze brachten naar voren dat ze misschien wel veel geld hebben, maar dat een groot deel daarvan bestemd is voor onderhoud van de gebouwen of voor de pensioenen van de leerkrachten. "Er ligt niet heel veel geld op de plank," zegt Herbert de Bruijne, directeur van Openbaar onderwijs aan de Amstel, het bestuur van de openbare scholen in Centrum, Oud- Zuid en Zuideramstel. "Het eigen vermogen is bijzonder klein."

Voorzitter Jan Kerkhof van de Amsterdamse Oecumenische Scholengroep (Amos) heeft ook andere bezwaren. "De besturen van openbare scholen zijn pas onlangs verzelfstandigd. Die hebben geen tijd gehad om te sparen en zullen dus de maximale subsidie krijgen. Het bijzonder onderwijs heeft bij wijze van spreken al honderd jaar kunnen sparen en dreigt daardoor subsidie mis te lopen." Kerkhof wijst er ook op dat veel geld vastzit, bijvoorbeeld in beleggingen. "Die moet je nu niet verzilveren."

Een ander deel van het geld zit vast in de gebouwen. Ook zou Asscher zich baseren op verouderde gegevens. Amos besteedt de komende drie jaar in totaal zes miljoen euro aan verbetering van de scholen. Asscher kon nog niet zeggen hoeveel geld hij van de scholen verwacht. Dat is afhankelijk van de plannen die worden opgesteld. Bij vervanging van personeel kunnen de kosten snel hoog oplopen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden