Rijke landen blokkeren klimaatgesprekken in Bonn

De sfeer was positiever dan bij vorige gespreksrondes, maar de klimaatgesprekken die deze week in Bonn werden gehouden toonden andermaal aan dat rijke landen niet van plan zijn echt actie te ondernemen tegen de opwarming van de aarde.

Demonstratie tegen de winning van olie uit teerzand tijdens een bijeenkomst van de G8 vorige maand in Londen.Beeld epa

Dat zegt Alden Meyer van de Unie van Bezorgde Wetenschappers, die bijna alle belangrijke klimaatonderhandelingen heeft bijgewoond. "De voornaamste drempel om de klimaatcrisis op te lossen is niet de kennis over het probleem, of een gebrek aan efficiënte oplossingen", zegt hij. "Het is het gebrek aan politieke wil van de wereldleiders om in te gaan tegen de lobbygroepen die lang en hard gewerkt hebben om een duurzame, CO2-arme toekomst te blokkeren. Zolang dat niet verandert, zullen we niet de actie zien die nodig is."

Volgens Meyer is een Canada een perfect voorbeeld van een land dat haar oren laat hangen naar fossiele brandstoflobbyisten. Canada heeft voor zijn toekomstige welvaart sterk ingezet op de teerzanden in Alberta, een bijzonder vervuilende energiebron die jaarlijks een miljard ton CO2 in de atmosfeer zal uitstoten. Het land is ook een van de grootste producenten van aardgas, en wil die industrie uitbreiden.

Grens van 2 graden
Toch stellen wetenschappers dat de uitstoot van CO2 in de periode 2011 - 2020 met minstens 10 miljard ton moet dalen om zo de klimaatverandering onder de drempel van 2 graden Celsius te houden en daarmee catastrofale gevolgen te vermijden. In de jaren daarna zal de uitstoot verder moeten blijven dalen.

Om dat doel te halen moet minstens 78 procent van de bekende Canadese voorraden aan olie, gas en steenkoolreserves in de grond blijven zitten, zo blijkt uit een recente studie van het Canadian Centre for Policy Alternatives (CCPA). "De huidige koers voor de fossiele brandstofindustrie is niet te verenigen met de noodzaak om de klimaatverandering onder de 2 graden Celsius te houden", zegt Marc Lee van de CCPA. "We hebben een 'beheerste terugtrekking' nodig uit investeringen in fossiele brandstoffen."

Die kans is klein. Canada heeft zich teruggetrokken uit het Kyotoprotocol, en heeft de steun aan energie-efficiëntie en schone energie verlaagd, terwijl het een miljard dollar aan jaarlijkse subsidies voor de fossiele brandstofindustrie aanhoudt.

Positieve noot
Rijke landen zeggen de klimaatverandering ernstig te nemen, maar de realiteit toont een ander beeld, zegt Augustine Njamnshi van de Pan African Climate Justice Alliance (PACJA). Wetenschappers stellen dat de landen tegen 2020 hun uitstoot met 50 procent moeten verminderen, maar tot nog toe hebben ze amper 13 procent beloofd.

Toch eindigde de gespreksronde in Bonn op een positieve noot, zeggen veel deelnemers, en de sfeer was constructiever dan bij vorige gespreksrondes.

De volgende technische gesprekken zijn gepland in juni, opnieuw in het Duitse Bonn. In november komen wereldleiders dan samen in het Poolse Warschau om knopen door te hakken. Ze moeten het eens worden over maatregelen om de kloof te verkleinen tussen wat de wetenschap vraagt en wat ze nu doen, zegt Jan Kowalzig van Oxfam Duitsland. "We zijn momenteel op weg naar een opwarming van 4 graden", zegt Kowalzig. "Dat zou rampzalig zijn voor de meeste landen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden