Rijke: 'De afgelopen jaren waren heel zwaar'

Sjaak Rijke, de Nederlander die ruim drie jaar door terroristen werd vastgehouden in Mali, noemt zijn bevrijding zeer hectisch en een angstig moment. 'Maar ik leef en ben vrij', zegt hij in een verklaring die vandaag via het ministerie van Buitenlandse Zaken is verspreid.

Beeld EPA

'De afgelopen jaren waren, zowel fysiek als mentaal, heel zwaar', zegt Rijke. Voedsel is in de woestijn vaak schaars en daardoor eenzijdig. En naarmate de tijd vordert 'neemt de hoop op een goede afloopt af.'

Nu wil Rijke zijn normale leven in Nederland weer op pakken. 'De gedachten aan de hereniging met familie, vrienden en collega's in Nederland hebben mij mentaal op de been gehouden. Ik zie in de vele televisiefragmenten dat er thuis enorm is meegeleefd en dat ook daar grote behoefte is om mij weer te zien', aldus Rijke in zijn verklaring.

Rijke wil geen groots onthaal als hij in Nederland terugkeert en vraagt de media met klem om hem, zijn familie en zijn vrienden met rust te laten. Hij wil ook geen grote ontvangst in zijn woonplaats Woerden. Later zal hij uitleggen waarom hij daarvoor kiest, liet burgemeester Victor Molkenboer van Woerden eerder op de dag namens Rijke weten.

In Woerden kleurden sommige straten al geel naar Amerikaans voorbeeld. Daar wordt gele versiering opgehangen als militairen van een missie thuiskomen.

Het is nog niet bekend wanneer Rijke naar Nederland komt. Hij verblijft sinds enkele dagen met zijn vrouw op een geheime plek om bij te komen.

Beeld anp

Integrale tekst van de verklaring van Rijke

'Zoals iedereen zal kunnen begrijpen ben ik dolblij om na ruim drie jaar weer op vrije voeten te zijn en kijk ik halsreikend uit naar de hereniging met mijn familie, vrienden en collega's.

Ik verkeer in goede gezondheid. De afgelopen jaren waren, zowel fysiek als mentaal, heel zwaar. Op enkele incidenten na ben ik altijd goed verzorgd. Het leven in de woestijn is zwaar, voedsel is vaak schaars en daardoor eenzijdig. Ik kan geen pasta meer zien voorlopig.
Buiten slapen in het zand, zitten in het zand. Ik ben ook niet meer de jongste, dat levert stijve ledematen op. Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd mijn lichamelijke conditie op peil te houden door met geïmproviseerde attributen te fitnessen en te sporten. De omstandigheden, waaronder in sommige jaargetijden de extreme hitte, lieten dat niet altijd toe. Alhoewel ik wel een paar kilo kwijt ben, ben ik zo redelijk fit uit de strijd gekomen.

Mentaal werd het steeds zwaarder, naarmate de tijd vordert, neemt de hoop op een goede afloop vanzelfsprekend steeds verder af. Ik weet niet hoeveel langer ik het nog had volgehouden. Ik wil dan ook mijn zeer grote dank uitspreken aan de Franse elitetroepen die mij bevrijd hebben. Het was een zeer hectisch en angstig moment, maar ik leef en ben vrij!

Tijdens de periode dat ik ontvoerd was hebben veel mensen zich ingespannen om mijn vrijheid te bewerkstelligen en mijn naasten te ondersteunen. De Nederlandse en Malinese autoriteiten en vanzelfsprekend de Fransen die mij bevrijd hebben. Graag wil ik ook de Nederlandse Ambassade in Mali een grote pluim geven voor al hun inspanningen. Ook namens mijn vrouw die daar geweldig is opgevangen.

Rest mij om mijn normale leven in Nederland weer op te gaan pakken. De gedachten aan de hereniging met familie, vrienden en collega's in Nederland hebben mij mentaal op de been gehouden. Ik zie in de vele televisiefragmenten dat er thuis enorm is meegeleefd en dat ook daar grote behoefte is om mij weer te zien. De tijd in gevangenschap en deze laatste dagen in vrijheid die nogal hectisch waren eisen hun tol. Ik hoop dat iedereen de rust nog even kan bewaren en dat we een groots weerzien op een later moment wellicht kunnen organiseren, zodat ik er zelf ook van kan genieten.

In dat kader heb ik ook een boodschap aan alle media. Mijn vrouw, mijn familie en vrienden en ik zouden het zeer op prijs stellen om nu tijd te hebben voor elkaar en tot rust te kunnen komen. Ik verzoek alle media uitdrukkelijk geen contact te zoeken met mij, mijn familie en vrienden.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden