Rijke Amsterdammers sturen kinderen vaker naar 'rijke' school

Amsterdamse ouders met een goedgevulde beurs sturen hun kinderen vaker naar een school waar meer 'rijke' kinderen zitten.

null Beeld anp
Beeld anp

De Onderwijsinspectie becijfert dat de tweedeling in het onderwijs toeneemt op basis van wat ouders van leerlingen verdienen.

In Amsterdam zou 54 procent van de scholieren van school moeten veranderen om tot een evenwichtige verdeling te komen. In 2008 was dat nog 51 procent.

Over de hele linie neemt de segregatie tussen 'witte' kinderen en kinderen met een migratieachtergrond juist af, óók in Amsterdam: in 2008 had 57 procent van de leerlingen moeten overstappen van een 'zwarte' school naar een andere school, in 2016 is dat gedaald naar 50 procent.

Balans

Ook de tweedeling op basis van het opleidingsniveau van de ouders - dat laagopgeleide ouders hun kinderen sturen naar scholen waar veel leerlingen met lager opgeleide ouders zitten - nam wat af.

Moest in 2008 nog 70 procent van de leerlingen van school wisselen om de verdeling in balans te laten zijn, in 2017 was dat 67 procent.

De Onderwijsinspectie wil met de cijfers alleen de situatie schetsen en niet pleiten voor een verplichte schoolkeuze voor ouders.

Hoger advies
Anders dan in andere steden, krijgen Amsterdamse kinderen met hoogopgeleide ouders vaker een hoger advies dan op basis van de score op de eindtoets was verwacht.

Ook opvallend: kinderen met een niet-westerse migratieachtergrond hebben in Amsterdam de meeste kans op een hoger advies.

Lees ook: Onderwijsinspectie: kinderen steeds slechter opgeleid

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden