Rijk redt deel stadsvernieuwing

De subsidie betekent ook een doorbraak voor IJburg, waar de nieuwbouw door de kredietcrisis stil was komen te liggen. Foto ANP Beeld
De subsidie betekent ook een doorbraak voor IJburg, waar de nieuwbouw door de kredietcrisis stil was komen te liggen. Foto ANP

AMSTERDAM - Amsterdam neemt dit jaar in ieder geval alsnog 849 vrijesectorwoningen in aanbouw, vrijwel alle koopwoningen. Daarbij komen nog honderden sociale huurwoningen die onderdeel zijn van dezelfde projecten.

Dat is mede het gevolg van de 'crisissubsidie' die het ministerie van Vrom voor de vrijesectorwoningen heeft toegezegd. Gisteren maakte Vrom bekend dat het rijk gemiddeld vijfduizend euro per woning wil bijdragen. Het betreft een eerste verdeling van honderd miljoen euro over alle steden. Daar bovenop heeft het ministerie nog 295 miljoen euro 'crisisgelden' te verdelen.

Geëist wordt dat de bouwers, ontwikkelaars en corporaties de bouw van de vrijesectorwoningen garanderen. De in die complexen te bouwen sociale huurwoningen liften mee.

Wethouder Maarten van Poelgeest (GroenLinks) van Ruimtelijke Ordening is blij. Het besluit betekent dat de voorgenomen bouwproductie van bijna tweeduizend woningen, die vanwege de kredietcrisis al was bijgesteld van ruim vierduizend tot de helft, een stuk zekerder is geworden. De subsidie moet vooral stadsvernieuwingsprojecten veiligstellen.

De subsidie betekent ook een doorbraak voor IJburg, waar de nieuwbouw door de kredietcrisis stil was komen te liggen. Twee nieuwbouwprojecten hier gaan alsnog dit jaar van start, 26 woningen in Blok 61C aan de Peter Martensstraat, waaronder appartementen en maisonettes tussen de 82 en 116 vierkante meter, en eengezinswoningen. De koopprijzen variëren tussen de 190.000 en de 300.000 euro. Het andere project op IJburg betreft 86 exclusieve woningen in Blok 26 op het Haveneiland.

Op de grens van Geuzenveld en Bos en Lommer komen 84 woningen aan de Laan van Spartaan. De woningen maken deel uit van de nieuwe wijk die hier verrijst tussen de A10 en het ringspoor.

Eveneens in Geuzenveld worden 25 woningen voorzien in een woonblok van 68 appartementen De Zilverling. Het complex gaat er uitzien als een zilveren wolkenkrabber. Het project wordt getrokken door Delta Forte, de ontwikkelingspoot van Rochdale en corporatie FarWest.

Verder in West komen dankzij de subsidie 154 huizen te staan in het Oranjekwartier aan het Koningin Wilhelminaplein, direct achter het World Fashion Center. De eerste fase van 166 woningen is al klaar.

In het naastgelegen Bakema-Noord aan de Sam van Houtenstraat in Geuzenveld-Slotermeer komen 25 nieuwe koopwoningen te staan. Het gaat om een stuk stad waar een aantal flats wordt gesloopt.

De Key bouwt er woningen tussen de twee en drie ton. Het gaat om vijf gebouwen met telkens dezelfde woningen, waaronder maisonettes, penthouses en drie- en vierkamerappartementen.

De 126 koopwoningen aan de Weerenscheg, een project aan de Dijkmanshuizenstraat nabij de Volendammerweg moet de grote stedelijke transformatie in Noord op gang houden. Op die plek worden hoge flats afgebroken.

Ook voor hartje centrum is subsidie vrijgemaakt en wel voor 53 huizen van het project Ode (Kavel 2). Dat is een project van meer dan driehonderd woningen op het Oosterdokseiland, door de gemeente ook wel gepresenteerd als het sluitstuk van de bebouwing op de Zuidelijke IJoevers. (TON DAMEN)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden