Rijk gooit stuk Oostenburg in de verkoop

Sinds donderdag in de verkoop: een braakliggend stuk terrein aan de rand van het centrum met plek voor zo'n 400 woningen.

Het braakliggende terrein wat sinds donderdag te koop staat.Beeld Bas Kijzers

Op het eiland Oostenburg staat sinds heden een 'bouwrijp perceel grond' te koop, voorheen in eigendom van het Rijk. Omdat het Rijk de grond niet meer nodig heeft, heeft minister Blok (Wonen) het terrein donderdag in de verkoop gedaan.

Het stuk land is 36.500 vierkante meter groot, wat neerkomt op bijna vier voetbalvelden. Van dat oppervlakte moet meer dan de helft gebruikt worden voor de bouw van woningen. Volgens het Rijk komt dat neer op ongeveer 400 huizen.

Sociale woningbouw
Daarvan moet twintig procent uit sociale woningbouw bestaan. Daarnaast verplicht het Rijk de toekomstige koper dat minstens zes procent in de middeldure vrije huursector moet zijn. Verder is er 6500 vierkante meter voor bedrijven beschikbaar, naast 2000 vierkante meter voor parkeren.

Oostenburg werd van 1665 tot 1795 gebruikt als werf door de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC), vervolgens viel het onder het eigendom van de Nederlandse staat. In 2008 kocht woningcorporatie Stadgenoot een deel van het eiland, met het idee het gebied zelf te ontwikkelen.

Bedrijfsruimtes
Maar begin dit jaar zette Stadgenoot een deel van Oostenburg in de etalage. De nieuwe Woningwet gebiedt dat de bouw van bedrijfsruimtes, koop- en vrijesectorwoningen aan de markt worden overgelaten.

De verkoop van het stuk land past binnen de plannen van het Rijk om zo veel mogelijk grond en panden te verkopen die niet meer worden gebruikt. De verkoop van de Bijlmerbajes is hier eveneens een voorbeeld van. Blok roept gemeenten op zijn voorbeeld te volgen en bijvoorbeeld op verouderde bedrijventerreinen woningbouw toe te laten.

Het stuk grond van bovenaf gezien.Beeld Skyfoto's Rotterdam
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden