Rijen voor de deur nu zieltogend Café Cox is omgetoverd tot DEP

DEP feest in het voormalig cafe Cox. Foto Amaury Miller Beeld
DEP feest in het voormalig cafe Cox. Foto Amaury Miller

AMSTERDAM - Jarenlang wilde niemand het trapje afdalen naar Café Cox onder de Stadsschouwburg. Nu staan er rijen. En twee portiers en een doorbitch.

Vrijdagavond: een puist van mensen op de Marnixstraat. Ze willen naar binnen bij DEP, waar een hip-hop-cd wordt gepresenteerd. Maar het is al snel vol in DEP, voorheen Café Cox. Sinds op 18 februari de DEP-vlag is gehesen, is Cox weer oké.

Cox leek besmet te zijn sinds Sjoerd Kooistra het 1997 overnam, acteurs daalden niet meer af naar de bar. Er volgden na 2004 wisselingen van de wacht, maar de magie van het acteurscafé kwam niet meer terug. ''Er was geen beweging in te krijgen,'' zegt Paul Hermanides, die sinds twee jaar een contract heeft met de Schouwburg voor de horeca in het hele pand, dus ook Stanislavski en Cox. Toen hij in september vorig jaar probeerde met bandjes de loop er weer in te krijgen en de politie de sluitingstijd van 1 uur
's nachts op donderdag kwam handhaven, gaf hij er de brui aan. ''Toen heb ik het dichtgegooid.''

In februari ging het dus weer open, nu met een pop-upformule, een tijdelijke invulling. ''Dat hebben we afgekeken van Parijs,'' zegt Hermanides. ''We gaan het zestien weken doen. Dan is DEP weer dicht.'' Hermanides was al een tijd in gesprek met The Fabulous Shakerboys, die nu in DEP achter de bar staan. De man achter Café George kwam met het pop-upidee en haalde dj Wix erbij en de mannen achter gympenshop Patta, bekenden in het nachtleven. Die gaven de programmering van DEP weer door aan Femke Dekker en Vincent Vos. Zij zorgen er met hun brede netwerk voor dat er op donderdag, vrijdag en zaterdag goede deejays zijn die voor weinig willen draaien. Avonden met punkplaatjes, met house dj's, met cd-releases, verjaardagen en Beatleskaraoke.

Binnen lijkt de bar twee bloedgroepen te scheiden. Erachter de in quasi trendy sjaaltjes gestoken serieuze heren die opgeleid zijn om cocktails te schudden voor mensen met geld. Ervoor creatieve nachtbrakers die liefst bier drinken of wodka recht uit de fles. De horecamensen komen uit een wereld waar vijf euro voor een wodka kennelijk normaal is, de programmeurs uit een scene van dolende creatieve hipsters, studenten en freelancers. De bierprijs ging na veel protest al van drie naar tweeënhalve euro.

En na mei? ''Ik denk dat we er daarna een cocktailbar van maken,'' zegt Hermanides. ''Als het Nieuwe De La Mar straks opengaat steken daar na een voorstelling vast mensen van over.'' (LIEDEWIJ LOORBACH)

Foto Amaury Miller

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden