Rijen tot om de hoek bij open dagen Amsterdamse scholen

Middelbare scholen worden overspoeld met achtstegroepers. De open dagen zijn drukker dan ooit.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Sinds dit jaar moeten achtstegroepers meerdere voorkeursscholen opgeven, waarna ze via een computersysteem worden geplaatst. Hierdoor hoeft er niet per school te worden geloot en moet het plaatsen eerlijker verlopen.

De consequentie van het nieuwe beleid is dat open dagen en avonden van scholen soms wel drie of vier keer zo druk zijn als voorheen, blijkt uit een rondgang langs middelbare scholen. Bij het Gerrit van der Veen College in de Gerrit van der Veenstraat stond dinsdagavond 13 januari een rij tot aan de hoek van de Rubensstraat. Het Comenius Lyceum in Nieuw-West noemde de aanloop op de open avond overweldigend.

Bij het Sint Nicolaas Lyceum in Zuid stond voor elk klaslokaal woensdagavond een rij en was de schoolgang soms zo vol als op een kerstkoopavond in de Bijenkorf. Op het Pieter Nieuwland College in Oost zagen ze nog 'nooit zo veel' achtstegroepers en hun ouders langskomen: 1550 in totaal. Het Montessori College Oost, waar open avonden meestal niet meer dan zestig belangstellenden trekken, telde drie keer zo veel bezoekers als voorgaande jaren. 'Het is mooi dat kinderen meerdere scholen een kans geven en zich breder oriënteren,' zegt projectmanager Menno van de Koppel van de Onderwijs Consumenten Organisatie (OCO).

Volgens Liesbeth Wynans, assistent-afdelingsleider op het Pieter Nieuwland College, is het matchingssysteem zeker de oorzaak van de drukte. 'Ik hoor van kinderen en ouders dat ze naar minimaal tien scholen gaan kijken, omdat ze graag zes voorkeuren opgeven. Eén ouder vertelde me dat ze naar zeventien scholen gaan. Ik weet niet hoe ze dat gaan doen.' Ouders en kinderen willen geen school op hun voorkeurslijst zetten die ze niet hebben bezocht. 'Je wilt toch weten waar je je voor opgeeft,' zegt Debora Timmerman, moeder van Rachel (12), tijdens de open avond op het Sint Nicolaas.

Fietsfiles
Het resultaat is dat op woensdag- en vrijdagavonden en op zaterdagochtend fietsfiles ontstaan van plukjes ouders en achtstegroepers. Voetbaltrainingen en hockeywedstrijden worden afgezegd. Plannen is lastig: sommige open avonden zijn tegelijk en met een vwo-advies kun je op bijna 30 scholen terecht, met vmbo-t op 27.

Ook zevendegroepers gaan kijken, zodat ze alvast een beeld hebben van de uitgebreide keuze. Wynans heeft met ouders en kinderen te doen. 'Het systeem is misschien eerlijker dan loten, maar in plaats van Cito-stress hebben kinderen nu keuzestress.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden