Rij kandidaten Conservatieven groeit naar acht

De lijst met namen van gegadigden voor het leiderschap van de Britse Conservatieve Partij groeit. Zondag voegde ook de Britse milieuminister Michael Gove zich bij de partijleden die Theresa May willen opvolgen als partijleider en daarmee als premier. 

Tot nu toe hebben acht partijleden zich aangemeld als kandidaat. Onder hen is ook de grote favoriet Boris Johnson. De anderen die een gooi naar het leiderschap willen doen zijn Dominic Raab, Andrea Leadsom, Jeremy Hunt, Rory Stewart, Esther McVey en Matt Hancock.

Raab en Leadsom zijn prominente brexiteers die uit onvrede over het brexitbeleid van May uit de regering zijn gestapt. Raab nam in november ontslag als brexit-minister uit protest tegen het principeakkoord met de EU. Hij was pas enkele maanden in functie.

Leadsom was tot woensdag de Leader of the House of Commons, die de regering vertegenwoordigt in het Lagerhuis en ook in het kabinet zit. Ze verklaarde dat ze het brexitakkoord van May niet in het parlement kon aankondigen omdat ze er niet in gelooft.

May kondigde vrijdag aan dat ze 7 juni opstapt.

Wie neemt het stokje over?

Dominic Raab: multiculturele voorvechter harde brexit

Als fanatieke brexiteer zal Dominic Raab (45) een duidelijke koers varen met de Conservatieve Partij. Raab voerde campagne voor brexit en pleitte na het referendum voor een breuk met de Europese Unie zonder akkoord. Vanwege zijn weerstand tegen de deal tussen May en de EU stapte hij in november vorig jaar op als minister voor Brexitzaken.

Dat hij die post had gekregen, was al opmerkelijk. May had Raab bij haar aantreden juist naar de achterste bankjes in het parlement verwezen, omdat hij in een eerdere functie uitlatingen had gedaan die zij niet kon waarderen. Zo noemde hij feministen ‘afschuwelijke fanaten’ die het mannen maar moeilijk maken.

De politicus die zich inzet voor alles wat typisch Brits is, heeft zelf een multiculturele achtergrond. Hij is de zoon van een Tsjechische jood die in 1938 vluchtte voor de nazi’s en hij is getrouwd met een Braziliaanse. Raab studeerde rechten in Oxford en Cambridge en heeft een zwarte band in karate.

Boris Johnson: favoriet met flexibele standpunten

Als kind wilde hij ‘koning van de wereld’ worden. Inmiddels neemt Boris Johnson (54) genoegen met het premierschap van Groot-Brittannië. Hij is veruit de bekendste in het rijtje Torykandidaten, zowel bij de Britten als in Europa.

Waar de flamboyante politicus met de wilde haardos precies voor staat, is niet altijd duidelijk. Dat hij voorstander is van brexit weet iedereen. Johnson was een van de drijvende krachten achter het referendum en hij voerde campagne voor het vertrek uit de EU. Eerst ging hij hevig tekeer tegen de ‘schandalige’ deal van May, tot hij die steunde. In juli 2018 stapte hij uit het kabinet, nu omdat hij het niet meer eens was met de deal en May weg wilde hebben.

De voormalige burgemeester van Londen, die graag op de fiets stapt, is favoriet bij de bookmakers. Populair bij zijn fractiegenoten is hij niet. In Brusselse kringen wordt de voormalige EU- correspondent verguisd vanwege zijn gestook in Europese zaken.

Andrea Leadsom: voorstander van georganiseerd vertrek

Andrea Leadsom (56) is voor brexit, mits die goed georganiseerd is. Ze heeft de deal van Theresa May steeds gesteund. Toch stapte Leadsom eerder deze week op als minister, juist om afstand te nemen van May in de race om het leiderschap.

In 2016 deed de politica uit het midden van Engeland nog een poging David Cameron op te volgen als leider van de Conservatieve Partij. Ze moest zich terugtrekken na ophef over haar opmerking dat zij, als moeder, een betere aanvoerder zou zijn dan May. In interviews had May verteld dat zij en haar man geen kinderen konden krijgen.

Zonder rancune stelde May, toen zij premier was geworden, Leadsom aan op diverse kabinetsposten. Bij haar laatste taak in de regering, de relatie met het parlement, kwam ze vaak in aanvaring met de uitgesproken voorzitter van het Lagerhuis John Bercow. Bij veel Conservatieven is ze daardoor juist populair geworden, omdat Bercow als remainer wordt gezien.

Michael Gove: degelijke intellectueel voor het midden

Michael Gove, ook wel ‘the brains behind brexit’ genoemd, trok tijdens het referendum op met Boris Johnson. De twee kregen ruzie toen Gove (51) onverwacht een gooi deed naar het leiderschap van de Conservatieve Partij. Toen Theresa May had gewonnen, leek Gove uitgerangeerd. Toch benoemde zij hem tot minister van Landbouw en Milieu.

Op die terreinen bouwde Gove een degelijke reputatie op, terwijl hij May trouw bleef steunen. Dat maakt hem nu tot een geschikte kandidaat voor het redelijke midden in de partij. Het is de vraag of Gove veel kiezers kan aanspreken, al trok hij wel de aandacht met een speech waarin hij Labourleider Jeremy Corbyn belachelijk maakte.

Gove is niet van chique afkomst, zoals veel andere Conservatieve voorlieden. Hij werd als baby geadopteerd door een vishandelaar en diens vrouw in de Schotse stad Aberdeen. In zijn kantoor hangt een portret van de revolutionaire Sovjetleider Lenin.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden