Rietveld wil naar Bos en Lommer

AMSTERDAM - De Rietveld Academie heeft plannen om te verhuizen. De belangrijkste kunstopleiding van Nederland wil uit Amsterdam Oud-Zuid vertrekken naar stadsdeel Bos en Lommer.

Het bestuur en de leiding van de Rietveld Academie wil zijn intrek nemen in het voormalige GAK-gebouw langs de A10-west. Stadsdeelvoorzitter Jeroen Broeders (PvdA) van Bos en Lommer toont zich in de Volkskrant zeer enthousiast. Hij ziet de eventuele komst van de school als een belangrijk wapen tegen maatschappelijke problemen in bijvoorbeeld de Kolenkitbuurt, die bekend staat als een van de slechtste buurten van Nederland. ''Bos en Lommer ziet hun komst heel erg zitten,'' aldus Broeders.

Directeur bedrijfsvoering Annelies van Eenennaam van de Rietveld Academie heeft namens de academie onderzocht of een overstap naar de schepping van toenmalig stadsarchitect Ben Merkelbach (1901-1961) een reële optie is. Haar bevindingen zijn positief. Van Eenennaam ziet kansen om in het voormalige GAK-gebouw 'een interessante wereld te creëren'. Bovendien wil de academie een deel van zijn studenten in het gebouw woonruimte aanbieden.

De Rietveld Academie is in een paar jaar tijd gegroeid van 750 naar duizend studenten. Als gevolg daarvan is het huidige gebouw, ontworpen door Gerrit Rietveld, te klein geworden.

Bij een eventuele verhuizing zal het formaat van de academie zelf van vijftienduizend naar twintigduizend vierkante meter gaan. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden