Rien Hillebrand 1948-2010

Rechtlijnig, veeleisend, streng, maar ook sociaal. De Amsterdamse voetbaltrainer Rien Hillebrand, die dinsdag op 62-jarige leeftijd na een lang ziekbed overleed aan de gevolgen van darmkanker, was recht voor z'n raap. Daardoor werd zijn sociale kant naar de achtergrond verdrongen.

Spelers of bestuurders die zich niet konden vinden in de visie van Hillebrand, hadden aan hem een taaie. Die houding maakte hem geliefd, maar bezorgde hem tevens tegenstanders tijdens zijn carrière, die hem voerde langs De Germaan, Pancratius, DWS, ZFC, Sint Martinus, DWV, Hilversum en Huizen. De laatste jaren was hij technisch coördinator bij Pancratius.

Hillebrand eiste volledige toewijding. Een telefoon die in het begin van het mobiele tijdperk bij DWS afging in de rust, gooide hij in ongekende woede tegen de muur aan gruzelementen. Zijn spelers zetten de opgelopen achterstand vervolgens wel om in winst.

Hillebrand was een winnaar - met DWS en Pancratius werd hij kampioen - en duldde geen inspraak. Bij Hilversum vertrok hij tussentijds na onenigheid met het bestuur omdat hij de best betaalde speler op de bank had gezet.

Hillebrand predikte simpel voetbal: de bal overspelen naar iemand in hetzelfde shirt. Nieuwe spelers die te veel 'pielden' met de bal, verwees hij door naar het circus. Jongleren leidt niet tot winst.

Met zulke kwinkslagen kwam stiekem zijn ondergesneeuwde sociale kant aan de oppervlakte. Voor spelers die niet twee keer konden trainen, verzorgde hij op een andere dag een extra training. Hij boorde als docent Lichamelijke Opvoeding aan de HES zijn netwerk aan voor pupillen die geen werk konden vinden. Vaak organiseerde hij spelletjesavonden voor de teambuilding. Maar hij was toch vooral bezeten van voetbal. Door die houding was hij ook tussen de chemokuren en operaties door nog te vinden op de velden. Vorig seizoen nog leidde hij de trainingen en wedstrijden van Pancratius 1 nadat de trainer was ontslagen. Dat deed hij zittend op een stoeltje langs het veld. Voetbal bracht hem tenminste enige verlichting: tot aan zijn dood wilde hij van het laatste nieuws op voetbalgebied op de hoogte zijn.

Van Hillebrand kan zaterdag (11.00-12.00 uur) afscheid worden genomen op Westgaarde, waar hij maandag (13.00 uur) wordt gecremeerd. (WESLEY MEIJER)

Rien Hillebrand 1948-2010. Foto Marcel Israel Beeld
Rien Hillebrand 1948-2010. Foto Marcel Israel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden