Plusten slotte

Rieka Wattimena (1937-2018) was altijd druk in de keuken

Rieka Wattimena maakte er haar levenswerk van om heel lekker te koken. Vele sterren vonden zodoende de weg naar restaurant Merpatis, en haarzelf bracht het naar New York en elders.

Frank Turkenburg
Rieka Wattimena groeide uit tot de oermoeder van de Indonesische keuken in Nederland Beeld .
Rieka Wattimena groeide uit tot de oermoeder van de Indonesische keuken in NederlandBeeld .

Ze groeide uit tot de moeder van de Indonesische keuken in Nederland. Met een stoet Indonesische kruiden, lokale producten en vooral gastvrijheid wist zij ieders hart te veroveren. Van Frank Rijkaard tot prinses Juliana, iedereen kwam eten bij Rieka Wattimena.

Indonesië was na de onafhankelijkheid niet meer veilig voor Nederlanders. Zo kwam Rieka als oudste dochter van een Duits-Nederlandse vader in 1954 terecht in Amsterdam. Al snel ontmoette ze hier Izaak Wattimena, met wie ze in 1956 zou trouwen.

Restaurant Bali
Izaak Wattimena was gastheer in restaurant Bali in de Leidsestraat, zij kreeg een baan als keukenhulp. "Restaurant Bali was een begrip. Als je daar niet had gegeten, kon je niet zeggen dat je in Amsterdam was geweest," zegt zoon Richard Wattimena (60). "Mijn moeder leerde daar de fijne kneepjes van het koken."

Het huis van Rieka en Izaak Wattimena in Amsterdam-Noord was al snel gevuld met zeven kinderen. Op de vraag waarom ze zo'n groot gezin wilde, antwoordde ze altijd: "Eerst moet ik het personeel maken, daarna komt het restaurant".

In 1971 vertrok ze met haar man naar restaurant Sama Sebo op de P.C. Hooftstraat. Hij weer als gastheer, zij nu als chef-kok. "Ze wist toen al alles goed te regelen," zegt haar zoon. Richard Wattimena: "De kinderen kregen allemaal thuis een taak, zodat zij kon gaan koken. Zodra we oud genoeg waren, mochten wij ook helpen bij Sama Sebo."

"Mijn moeder hield echt van koken," zegt dochter Rosina Wattimena (59). "Ze vroeg nooit aan onze vrienden hoe het met ze ging, maar altijd: 'Hebben jullie al gegeten?' En dan dook ze weer de keuken in."

Oude boerderij
In 1980, toen het zevenkoppige personeel oud genoeg was, besloot de familie voor zichzelf te beginnen. In een oude boerderij uit 1600 in Blaricum openden zij het familierestaurant Merpatis. Izaak Wattimena was de gastheer, de zoons deden de bediening en Rieka stond in de keuken met haar dochters en schoondochter Riesje.
Naar Barcelona

Het restaurant was niet uitbundig, de tafels werden slechts gedekt met roze katoenen tafelkleden en servetten. "Toch vonden de klanten Merpatis altijd erg gezellig en gastvrij," zegt Rosina Wattimena. "De meeste klanten liep eerst de keuken in om mijn moeder gedag te zeggen. Daarna keken ze pas of er nog een tafeltje vrij was."

"Rieka maakte geen onderscheid in kleur, cultuur of historie. Niet in de keuken en niet in het restaurant. Zij wist juist alles en iedereen bij elkaar te brengen," zegt Franklin Zwiers, een goede vriend van de familie. "Het is niet voor niets dat al die beroemdheden bij haar kwamen eten. Iedereen voelde zich daar welkom."

Beroemdheden
Beroemdheden kwamen hier zeker: David Attenborough, Mies Bouwman, John de Mol, Joop van den Ende, Sonja Barends, Ivo Niehe, Frank Rijkaard, om er slechts een paar te noemen. Rieka Wattimena bleef echter altijd nuchter: "Uiteindelijk moet iedereen toch gewoon eten".

"Via Ruud ter Weijden kwam regisseur Ron Kroon een keer bij ons eten," zegt haar zoon Bert Wattimena (61). "Hij vond het eten zo lekker dat hij mijn moeder uitnodigde om voor zijn vrienden te koken in New York. Hier bleef het niet bij; ze heeft op uitnodiging gekookt in Barcelona, Parijs, Gstaad, Oslo en Berlijn."

Ondanks al het succes was Rieka Wattimena een bescheiden vrouw. Ze stond het liefst niet op de voorgrond, maar in de keuken. Vorige week overleed ze op 81-jarige leeftijd na een kort ziekbed.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden