PlusKlapstoel

Rico Verhoeven: 'Ik ben hard als ik hard moet zijn'

Rico Verhoeven (1989) is wereldkampioen kickboksen. Vorig jaar gaf Badr Hari in hun 'gevecht van de eeuw' in de tweede ronde op. Onlangs tekende hij een nieuw megacontract met kickbokspromotor Glory.

Hans van der Beek
'Ik vind het mooi als mensen laten zien: hier sta ik voor' Beeld Harmen de Jong
'Ik vind het mooi als mensen laten zien: hier sta ik voor'Beeld Harmen de Jong

Bergen op Zoom

"Ik ben er in het ziekenhuis geboren, maar ik ben opgegroeid in Tholen, net over de grens van Brabant, in Zeeland. Gewoon, rustig eigenlijk. Lekker spelen en toen ik een jaartje of zes was, begon mijn vader mij met kickboksen te trainen."

"Mijn vader had een kickboksschool en de jongens uit de straat kwamen daar. Ja, die heeft lekker de druk erop gehouden. Dat heeft wel de nodige spanning opgeleverd, maar ook de juiste focus en motivatie. Als je jong bent, is het lastig als je continu wordt gedrild en gepusht en dat je niet altijd wilt maar wel moet, maar ja, uiteindelijk heeft het wel zijn vruchten afgeworpen, dus."

Business management

"Ik heb international business gedaan en vooral marketinggericht. Daar haal ik nu nog steeds mijn voordeel uit. Je leert hoe je producten in de markt moet zetten, en dat probeer ik nu met mezelf. Mezelf anders neerzetten dan andere kickboksers en vechtsporters dat hebben gedaan."

"Sowieso, door buiten het stereo­type te blijven. Niet agressief overkomen, toch ook geschoold, en vooral niet verdedigen tegen alle negativiteit, maar gewoon het verschil laten zien. En het werkt. Mensen zien het verschil."

Peter Aerts

"Living legend. De kickstart van mijn droom. Ik zag hem in 1998 voor de tweede keer wereldkampioen worden, in Japan, die grote belt - zo eentje die daar boven hangt, ik heb er intussen al zeven - en die mensen die helemaal los gingen en die grote cheque natuurlijk. Ik dacht: zó, dat is tof, dat wil ik ook."

"Uiteindelijk stond ik tegenover hem en dat was bizar. Ik was net voor het eerst wereldkampioen geworden, ik stond wel tegenover mijn held, maar dan is het simpel, dan moet je voor jezelf kiezen. Voor mij hoefde die wedstrijd niet per se meer, omdat Peter eigenlijk al over zijn top was. Maar het aanbod kwam en hij neemt het aan, dan moet ik het uit respect ook aannemen. Nee, ik heb op punten gewonnen, dat was leuk. Voor de sport was hij al oud, dus dat was superknap van hem, zeker weten."

Low kick

"Een van de sterkere wapens uit mijn arsenaal. Maakt veel impact. Als je een paar keer goed dat bovenbeen raakt, doe je je tegenstander zeker pijn. Nederlanders hebben een slimme techniek gevonden om de low kick uit te voeren."

"Je moet onderaan beginnen, hè. Je begint gewoon langzaam beneden af te kappen, zeg maar. Die beenspieren gaan pijn doen, ze worden beurs en je kunt niet meer zo makkelijk bewegen. Dan zakken die handen naar beneden en zakt het fort langzaam in elkaar. En dan gaan ze fouten maken."

Stare down

"Dat is voor mij het moment dat de wedstrijd begint. Het moment dat je in de ogen van je ­tegenstander kijkt, bijna altijd de dag voor de wedstrijd. Zeker, het kan indruk op iemand maken. Als je zelfverzekerdheid uitstraalt, kracht. Je oogt niet alleen sterk, je voelt je ook sterk. Die aura moet om je heen hangen."

"Als iemand dat speelt, kijk je daar wel doorheen, denk ik. Het kan echt effect hebben. Je kunt in iemands ogen angst zien, of onzekerheid. Ik ben nooit onder de indruk geraakt. Je hebt mensen die proberen hoofdje te drukken, maar dat is niet mijn ding."

Badr Hari

"Ik denk wel de grootste wedstrijd uit mijn carrière en misschien ook wel uit de laatste kickboksjaren. We hebben de sport goed op de kaart gezet, en ik mezelf ook. Om te laten zien dat de sport groter is dan mensen verwachten. Zeker voor Nederland was het bijna een soort WK-­finale. Elk café had een scherm naar beneden hangen, ik denk echt dat we daar geschiedenis mee hebben geschreven. Daar ben ik zeker trots op."

"Badr Hari zelf, ja, kijk, naast alle hectiek en drama die gemaakt worden en alles wat gezegd wordt, komt er na het gevecht toch een moment dat hij zegt: zo, deze man was echt een man waar ik tegen gevochten heb. Hij voelde gewoon de weerstand en dat hij zijn handen vol aan me had die avond. Dus uiteindelijk is er wederzijds respect. We hopen allebei op een rematch, maar daar is nog niks van bekend."

Glory

"Ik heb een nieuw contract en wat ik zeg: weer schrijven we geschiedenis. Normaal heb je de organisatie en heb je vechters. Maar ik ben daar bovenuit gestegen. Ik ga mee in het proces van promotie. Ik wil deze sport naar een level brengen waar die niet geweest is. Dus acceptatie van het grote publiek."

"Merken en bedrijven die met vechtsporters willen werken, omdat ze zeggen: dit is tof, dit is niet een asociaal iets, dit is topsport. En dat ze er een serieus centje mee kunnen verdienen. Ik kan er goed van leven, laten we het daarop houden."

Perseverance

"Mijn parfum. Dat is ook weer iets wat op mijn pad kwam. Om deze sport omhoog te krijgen, doe ik continu dingen die nog nooit iemand gedaan heeft. Daarom geef ik ook een stuk van mijn privacy weg. Vroeger zagen mensen vechters in de ring en dachten ze: wat een beesten, gladiatoren. En dan heb je nog hoe vechters buiten de ring in het nieuws komen en dan worden ze onbenaderbaar."

"Dat stukje heb ik helemaal ontwapend. Ik laat zien dat wij naast de ring ook gewoon mensen zijn, met een gezin. Dat ik de meisjes een jurk aantrek en boekjes voorlees, en noem maar op. Dat is wat ik laat zien en je ziet dat mensen dat mooi vinden. Vandaar Chantal blijft slapen en 24 uur met, met Peter Heerschop, en natuurlijk die documentaire."

Zolderkamertje

"Dat is mijn kamer. Als ik een wedstrijd heb, slaap ik op zolder. Mijn plek van rust. De klein­tjes worden 's nachts weleens wakker en ik ben zelf in die periode heel draaierig en dan hou ik de boel goed wakker. Chagrijnig ook, ja. Niet echt opgefokt, maar wel echt kort in de kar. Omdat alles moet lopen zoals ik dat vind in mijn hoofd. Ik kan er niks aan doen, dus dat is lastig. Lastig."

"Die documentaire, Creating Rico Verhoeven van Duco Koops, was voor mij een heel harde realiteit. Ik weet dat ik het doe, maar om het zo terug te zien. Dat ik gewoon een klootzak ben. Gewoon een lul. Als je ons de eerste keer samen aan de keukentafel ziet en later de tweede keer, zie je dat ik echt op het randje loop. 'Ga éten!' Wat een klootzak ben ik daar, zeg."

"Het is moeilijk, zeker voor de kids ook. Vaak ben ik in tranen als ik ze naar bed breng en weer boos ben geweest. Sorry, schat. Dan aait mijn dochter over mijn hoofd en zegt: 'Papa moet weer boksen, hè. Komt wel goed, papa.' Weet je wel. Dan breekt je hart."

Softie

"Ja... Mag. Maar op het moment dat het erop aankomt, niet. Dat is het belangrijkste. Ze hebben vaak tegen me gezegd dat ik niet hard genoeg ben voor deze sport. Nou ja, onzin."

"Ik ben hard als ik hard moet zijn. En als ik niet hard hoef te zijn, ben ik gewoon Rico, de persoon. Ben ik hartstikke gezellig, kan ik leuke dingen doen, drankje, babbeltje. Juist daarom probeer ik vlak voor een wedstrijd zo veel mogelijk bij de mensen weg te blijven."

Dopingcontrole

"Een mooi iets wat ze nu gaan inzetten in onze sport. En weer een stukje professioneler. Wil de sport serieus worden genomen, dan moeten er gewoon dopingcontroles zijn, daarom hameren wij daar ook op."

Vechtershart

"Een heel mooie serie van BNN, met mijn maat Waldemar Torenstra in de hoofdrol. Hij heeft ook echt dat vechtershart en gaat tot het uiterste. Dat vind ik tof om te zien. Nee hoor, ik wist allang dat ik acteren mooi vind. Ik had het vroeger al, als ik Jean-Claude Van Damme op tele­visie zag, of Arnold Schwarzenegger. Dan dacht ik: echt top, dat wil ik ook, The Terminator en zo."

De nieuwe Terminator

"Ik hoop het. Als ik stop met vechten, het zou echt heel leuk zijn. Ik heb al auditie gedaan in Amerika. Heel gek, want die films zie ik nu in de bioscoop. Voor Triple X, met Vin Diesel en ­Samuel L. Jackson, heb ik auditie gedaan. En Baywatch. Nee, niet op het strand. In een scène met The Rock, een confrontatie. Echt heel grote bizarre dingen, maar wel heel leuk."

"We gaan het zien. Toevallig heb ik begin dit jaar een iets heel groots afgeslagen. Ik had de kans zo in een film te spelen, zonder auditie te doen. Met Jean-Claude Van Damme en Dolph Lundgren. Alleen, het paste gewoon niet in het schema. Ik moest binnen 24 uur beslissen en twee dagen later moest ik naar Amerika om drie weken te filmen. Maar ik had zo veel toffe dingen hier staan, en daar kon ik niet onderuit. Dus daar baalde ik echt, echt oprecht van."

"Maar mijn visie is: alles gebeurt om een reden. De leuke dingen, de minder leuke dingen. Soms kom je daar meteen achter, soms pas later. Dat is gewoon hoe ik het leven zie. Dingen die pijn doen of dingen die gebeuren, dan moet je gewoon kijken: wat is de positieve kant?"

Ellie Lust

"Zegt me niks. O, met die korte haren! Nu je het zegt, ik heb laatst een stukje gezien bij RTL Late Night en toen zag ik haar zitten. Ze had iets opgericht, binnen de politie of zo? Roze in blauw, juist. Ja, top, een heel mooi initiatief."

"Weet je, iedereen, whatever, of je nou homoseksueel bent of niet, dat maakt niks uit. We zijn allemaal mensen en iedereen probeert zijn steentje bij te dragen op zijn of haar manier. Nee, ja, dan noem jij me maar een softie, maar ik vind het mooi als mensen laten zien: hier sta ik voor."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden