Plus

Rico, Sticks en Typhoon vullen de Ziggo Dome: 'Wij zijn drie bofkonten'

Rappers Rico, Sticks en Typhoon staan vrijdag met de grootste Nederlandstalige hiphopshow ooit in de Ziggo Dome. Een gesprek over het plezier in en de liefde voor hiphop.

Rajko Disseldorp
Rappers Rico, Sticks en Typhoon (vlnr). 'Zo nu en dan hebben we impact op de Nederlandse rapscene' Beeld Mark Van Der Zouw
Rappers Rico, Sticks en Typhoon (vlnr). 'Zo nu en dan hebben we impact op de Nederlandse rapscene'Beeld Mark Van Der Zouw

'Is deze situatie vervelend voor jou?" vraagt Rico (38) de interviewer, als het vraaggesprek net is begonnen. Typhoon (32) is in lachen uitgebarsten. Rico, Sticks (34) en Typhoon hebben er al bijna drie persdagen opzitten, als ze in Hotel Wientjes in Zwolle aan een salade beginnen.

Typhoon moet zo lachen, omdat Sticks vijf minuten daarvoor enigszins cynisch - maar welbewust en schertsend - aan een standaard interviewriedeltje is begonnen.

Hij vertelt wanneer hij Rico leerde kennen (in 1997 in Hedon, het poppodium van Zwolle), dat ze eerst Engelstalig rapten en toen in het Nederlands, omdat het de kans vergrootte om impact te hebben. Sticks: "Ja, man. Impact."

Op dat moment begint Typhoon te lachen. "Misschien vindt hij het grappig," zegt Sticks. "Maar voor mij voelde het als impact hebben. Voelde jij dat ook zo, Rico?" Die knikt. Sticks gaat verder en stelt zichzelf nu ook alvast de vragen. "Impact waarop? Op de Nederlandse rapscene."

Nu lachen Rico en Typhoon allebei nog harder. "Die gasten," zegt Sticks. "De hele dag interviews geven, dat kunnen zij niet. Of het lastig is om impact te krijgen op de Nederlandse rapscene? Zo nu en dan lukt dat. Wordt het moeilijker om jezelf te verbazen? Natuurlijk, omdat je al zo'n bagage hebt. Moet je dat loslaten? Ja, elke keer weer."

Hongerig
Noem Rico, Sticks en Typhoon gerust de grootste rappers van Nederland; de grondleggers van Nederlandstalige hiphop. Rico en Sticks veroverden met producer Delic als Opgezwolle vanaf begin 2000 vanuit Zwolle heel Nederland. Na Spuugdingen op de Mic (2001) volgden de albums Vloeistof (2003) en Eigen wereld (2006).

Opgezwolle brak door en poppodia als Hedon en Paradiso waren bijna standaard uitverkocht als de rappers er optraden. Rapper Blaxtar, de broer van Typhoon, trad tijdens de Opgezwolletours steeds vaker op. Al vonden de ouders van Blaxtar en Typhoon 'dat hele rapding maar niets', Typhoon ging als jonge jongen ook vaker mee.

Wanneer Typhoon is uitgelachen en hij de laatste hap van zijn salade heeft genomen, legt hij uit waarom hij net zo moest lachen. "Na veel interviews horen we dat we onszelf herhalen. Dat proberen we dan anders te doen, maar soms lukt dat even niet."

Rico - met een grote glimlach - onderbreekt hem: "Dit is al mooi om te beschrijven, toch? Deze hele setting?" Hij lijkt er zin in te hebben. "Oké, volgende vraag."

Rico vertelt over hoe hij zich Typhoon herinnerde van het begin. "Nou, ik heb zelfs een nummer - dat zal ik nooit naar buiten brengen hoor - maar daar heeft hij als dertienjarige jongen echt nog helemaal niet de baard in de keel. Hij had toen al heel veel potentie. Dat zag en hoorde je meteen. Hij was heel hongerig."

Bam, bam, bam
Typhoon, ondertussen opgestaan om zijn telefoon te bekijken, zegt: "Ja, man. Bam, bam, bam. Ik wilde altijd met hen meerappen, overal waar zij waren. Het was voor mij die liefde voor hiphop. Ik besefte toen al heel snel dat ik alleen mijn creativiteit nodig had voor hiphop. Geen muzieklessen, niets anders. Het was gewoon mijn pure oprechtheid."

Sticks komt terug van het toilet: "Lekker is dat. Ik loop even weg en er is een goed gesprek."

Opgezwolle stopte in 2007, toen producer Delic besloot de groep te verlaten. Hij wilde als producer niet vastzitten aan de 'bandsetting' en wilde een wereldreis maken.

Na Opgezwolle ontwikkelde Sticks zich als rapper in verschillende formaties. In rapgroep Great Minds (2013), met Jiggy Djé en Winne. Hij maakte solomateriaal met Stick Bukowski (2012) en vormde met producer Dazzled Kid de formatie Dazzled Sticks (2015). Rico maakte in 2014 een persoonlijk reggae­album, Irie (2014), en Typhoon werkte zeven jaar aan zijn tweede album, Lobi da Basi, waarmee hij in 2014 als rapper definitief doorbrak.

Het interview is even onderbroken om een foto te maken. Rico, die bij een jongerencentrum werkt, moet meteen daarna weg om daar de deuren open te doen. Typhoon en Sticks gaan weer zitten. Sticks: "Ja, man. Nu een serieus gesprek." Hij moet er zelf om lachen.

"Als je al mijn projecten naast elkaar legt, zijn ze totaal niet te vergelijken. Dat is voor mij de enige manier om al die jaren interessant te blijven. Je gaat natuurlijk mensen afstoten die van jou een bepaalde sound willen horen, maar je gaat ook mensen aantrekken. It's all good."

Hoewel de carrières van Typhoon en Sticks enigszins synchroon lopen als bevriende rappers uit Zwolle, hebben beiden een andere werkwijze. Sticks brengt het liefst elk jaar een plaat uit, Typhoon nam uiteindelijk voor zijn tweede album zeven jaar de tijd.

Sticks: "Bij mij kun je een soort jaarabonnement nemen en dan hoor je elk jaar waarmee ik bezig ben geweest. We hebben allebei een zoektocht, maar die van Typhoon krijg je niet mee."

"Ik geloof er heel erg in dat als het langer dan vijf minuten duurt om het te schrijven, dat het dan een slecht idee is. Maar je kunt ook zeggen: misschien ben je dan te gemakzuchtig. Het is een verschil van werkwijze, maar de zoektocht is hetzelfde."

Jochie
In de zomer van het jaar dat Opgezwolle stopt als rapgroep, 2007, bracht Typhoon zijn debuutalbum Tussen licht en lucht uit. In de 'vrije periode' erna - 2008 en 2009 - probeerden zowel Rico en Sticks als Typhoon het plezier en de lichtheid van muziek maken terug te vinden. In het huis van producer A.R.T. - Ali Reza Tahoeni - in de Zwolse wijk Assendorp zochten de rappers elkaar steeds vaker op.

Typhoon: "Zijn huis was voor ons een soort inloophuis. We hadden voor ons gevoel weer speeltijd nodig. Rico was er een tijdje uit en langzaam gingen we weer, ook met hem, in de studio tracks opnemen. We durfden stapje voor stapje weer op onze bek te gaan."

Het was de basis voor de oprichting van hiphopformatie Fakkelbrigade, bestaande uit Rico, Sticks, Typhoon, rapper James en producer A.R.T.

Typhoon: 'We hadden voor ons gevoel weer speeltijd nodig' Beeld Mark van der Zouw
Typhoon: 'We hadden voor ons gevoel weer speeltijd nodig'Beeld Mark van der Zouw

Sticks: "Het lukte ons in die periode weer alles uit te schakelen tijdens het maken van muziek. De carrière, het serieuze aspect en al die shit die er normaal gesproken bij komt kijken. Het duurde even voordat we dat los konden laten."

En nu staan Rico, Sticks en Typhoon morgen samen in de Ziggo Dome, met de grootste, Nederlandstalige hiphopshow ooit. Nadat zowel Typhoon als Rico en Sticks de Heineken Music Hall hadden uitverkocht, was de grotere concerthal een logische vervolgstap. Wanneer Sticks en Typhoon aan het eind van het interview over hun liefde voor hiphop vertellen, worden ze nog enthousiaster.

Typhoon: "Ik vond hiphop direct supertof en ik was fokking ambitieus. Ik wilde er de beste in zijn. Ja, man. Dat is het. Geen halfbakken shit. Vind je iets dope? Oké, helemaal ervoor gaan. Elke keer als ik denk: is het zwaar? Dan zit dat aan de regelkant. Meetings in, meetings uit. Maar in de muziek is het plezier er altijd geweest en gebleven."

Sticks: "Je kunt het wel als zwaar ervaren, maar het is nooit zwaar. Wij zijn drie bofkonten. Het enige wat je wel kunt zeggen, is dat we onze uiterste best hebben gedaan die bofkonten te worden. Daar hebben we hard voor gewerkt."

Typhoon interrumpeert - van enthousiasme: "Serieus, man. Ik hou er echt van. Als ik rap, voel ik steeds dat het jochie in me naar boven komt."

Rico, Sticks en Typhoon staan vrijdagavond om 20.00 uur in de Ziggo Dome.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden