'Rico de Chileen' verdacht in Amsterdamse witwaszaak

De Amsterdams-Chileense crimineel Ricard Eduardo R.V. (42), 'Rico de Chileen', vormde volgens justitie met zeker twee anderen een criminele organisatie.

Paul Vugts
R.V. wacht in Chili in een zwaarbeveiligde gevangenis op zijn overlevering aan Nederland. Beeld -
R.V. wacht in Chili in een zwaarbeveiligde gevangenis op zijn overlevering aan Nederland.Beeld -

Het zou gaan om een criminele organisatie die in Amsterdam en omgeving in elk geval 1,5 miljoen witwaste, zware vuurwapens bezat en drugshandel voorbereidde.

Dat blijkt uit de dossiers tegen zijn twee medeverdachten, tegen wie bij de Amsterdamse rechtbank al een strafzaak loopt. Waarschijnlijk wordt de zaak tegen R.V. in dat lopende proces gevoegd. R.V. werd afgelopen vrijdag in Chili gearresteerd.

Verborgen ruimte
Zijn twee medeverdachten werden op 5 juli vorig jaar aangehouden, toen de politie invallen deed in panden in de Beethovenstraat en de Groenendaalstraat in Amsterdam, in Badhoevedorp en Amstelveen. In de woningen in Amsterdam-Zuid lagen geld, papieren en vuurwapens.

Medeverdachte Leodardo H. (46) had bij zijn aanhouding 2395 euro in zijn broek. Bij hem werden een pistool en munitie aangetroffen. Eerder was bij hem in Duivendrecht al eens ruim een ton gevonden.

In een verborgen ruimte die in een Volvo was ingebouwd, lagen een pistoolmitrailleur, pistool, een geluidsdemper, magazijnen, munitie en ander toebehoren.

Medeverdachte Carlos C. (40) had bij zijn aanhouding in tassen ruim zevenduizend euro bij zich.

In totaal hadden de verdachten volgens justitie in elk geval 1.462.440 euro aan kennelijke misdaadwinsten onder zich. Het grootste deel van het geld zat in bundels van 500 eurobiljetten en pakken briefjes van 50. Ook zijn 48 dure merkhorloges gevonden en zes tassen van luxemerk Louis Vuitton.

Gwenette Martha
'Rico' R.V., opgegroeid in Amsterdam-Noord, werd al langere tijd gezocht door de Nederlandse autoriteiten, die hopen dat de witwaszaak de opstap zal zijn naar een grotere zaak.

Hij verkeerde ook in Amsterdam in kringen van zware criminelen, zoals de in 2014 geliquideerde Gwenette Martha, Naoufal F. en een groep uit de omgeving van Utrecht. Hij zat weliswaar een jarenlange celstraf uit voor cocaïnehandel, maar heeft geen groot strafblad.

R.V. wordt gezien als een belangrijke speler in de drugshandel, al is nog onduidelijk welke bewijzen de recherche heeft dat hij een of meer transporten voorbereidde.

In het criminele milieu - en in Chileense media - wordt R.V. van betrokkenheid bij meerdere liquidaties beschuldigd die verband houden met de in Amsterdam woedende onderwereldvete, maar daarvoor wordt hij vooralsnog niet aangeklaagd.

Afgevoerd
R.V. zou de laatste jaren nauwelijks nog in Nederland zijn geweest, op de vlucht voor de autoriteiten en rivalen. Hij zou onder meer in Duitsland, Spanje, Brazilië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben verbleven.

Waarschijnlijk werd een afspraak met een Colombiaanse vrouw hem in zijn eigen Chili noodlottig, doordat de opsporingsdiensten haar volgden.

In de parkeergarage onder een hotel waar hij met haar had afgesproken, werkte een aanhoudingseenheid hem tegen de grond. Ten overstaan van een perslegertje werd de flink aangekomen R.V. vervolgens afgevoerd.

Hij wacht in Chili in een zwaarbeveiligde gevangenis op zijn overlevering aan Nederland. Advocaat Leon van Kleef van R.V. wil nog geen commentaar geven, 'behalve dat hetgeen in de Chileense 'pers' wordt gebracht, niet maatgevend voor de zaak is'.

De Amsterdamse rechtbank heeft zijn twee medeverdachten op 4 april na negen maanden voorarrest vrijgelaten in afwachting van hun proces.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden