'Rico de Chileen' op 'onredelijke' gronden in Vught geplaatst

De Amsterdams-Chileense crimineel Richard R. (44), 'Rico de Chileen', is op 'onredelijke' en 'onbillijke' gronden in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught geplaatst: de zwaarst beveiligde inrichting van het land.

Paul Vugts
'Rico de Chileen' wordt in oktober 2017 in Chili opgepakt in de garage van een hotel waar hij verbleef met zijn Colombiaanse vriendin. Beeld anp
'Rico de Chileen' wordt in oktober 2017 in Chili opgepakt in de garage van een hotel waar hij verbleef met zijn Colombiaanse vriendin.Beeld anp

Dat oordeelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) in een beroepszaak die hij tegen zijn zware regime had aangespannen.

Justitie moet binnen twee weken beter onderbouwen waarom ze 'extreem vluchtgevaar' ziet en vreest dat R. wordt geliquideerd. Kan justitie dat niet, dan moet ze hem in een milder regime plaatsen.

De in Amsterdam-Noord opgegroeide R. is eind vorig jaar in Chili gearresteerd en in maart aan Nederland overgeleverd, nadat hij zich daartegen tevergeefs had verzet. In april werd hij in de EBI geplaatst. Hij werd in juli met vier zwaar bepantserde auto's met daarboven een helikopter naar zijn eerste zitting vervoerd.

Valse legitimatiebewijzen
Momenteel wordt hij vervolgd voor witwassen en lidmaatschap van een criminele organisatie, maar de opsporingsdiensten gaan er van uit dat hij samen met de voortvluchtige Ridouan Taghi en de gedetineerde Naoufal F., 'Noffel', een driemanschap vormde dat met geweld en liquidaties de macht over de internationale drugshandel nastreefde.

R. 'is genoemd als opdrachtgever van zes liquidaties', stelde een vertegenwoordiger van justitie bij de behandeling van zijn klacht door de RSJ. "Onderzoek toont aan dat hij geld, macht en middelen heeft om lange tijd onder de radar te blijven." Justitie wees ook op het huis dat hij in Dubai zou hebben en voerde aan dat hij valse legitimatiebewijzen gebruikte.

De vermoedens dat R. wil vluchten of geliquideerd dreigt te worden, zijn volgens zijn advocaat Leon van Kleef vrijwel geheel gestoeld op informatie van het Team Criminele Inlichtingen van de recherche 'waarvan in 99 procent van de gevallen geen oordeel over de betrouwbaarheid kan worden gegeven'.

Vluchtgevaar
De raadsman voerde bij de RSJ met succes aan dat 'geen actuele en concrete informatie' is ingebracht die het vluchtgevaar onderbouwt.

De RSJ oordeelt dat plaatsing in de EBI 'een ultimum remedium' is dat pas mag worden ingezet als alle minder ingrijpende alternatieven zijn onderzocht. De plaatsing in de EBI is niet gemotiveerd, waardoor de beslissing 'dient te worden vernietigd', oordeelt de RSJ.

Binnen veertien dagen moet als gezegd een nieuw besluit worden genomen over de omstandigheden waaronder R. vast moet zitten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden