Rico de Chileen mag worden uitgeleverd aan Nederland

Het hooggerechtshof in Chili staat toe dat de Amsterdams-Chileense crimineel Ricard R.V., 'Rico de Chileen', aan Nederland wordt overgedragen.

R.V. tijdens zijn arrestatie in ChiliBeeld .

Hij wordt door het Amsterdamse Openbaar Ministerie beschuldigd van grootschalige cocaïnehandel, wapenbezit, witwassen en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Hij is op 21 oktober in Chili gearresteerd in de parkeergarage onder een hotel waar hij met een vriendin verbleef.

Justitie ziet hem als een belangrijke speler in de Amsterdamse onderwereld, die de laatste jaren voornamelijk opereerde vanuit onder meer Dubai en Colombia.

Boekhouding
R.V.'s Chileense advocaten onderzoeken of ze nog mogelijkheden hebben om zijn uitlevering alsnog te blokkeren, maar die kans lijkt klein.

De Amsterdamse politie denkt in een woning in de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid, waar R.V.'s foto's aan de muur hingen, in 2016 onder meer een soort administratie te hebben gevonden over de cocaïnesmokkel.

Op basis van die 'boekhouding' gaat justitie uit van drugshandel ter waarde van een slordige 40 miljoen dollar. Ook is 1,4 miljoen euro gevonden waarmee R.V. in verband wordt gebracht.

In een kantoor van een zus en zwager in Amsterdam-Noord stonden drie vaten. Aan de rand van één vat zaten sporen van cocaïne. Ook die vondst koppelt justitie aan R.V.

Ontkent
Een informant van het Team Criminele Inlichtingen, de geheime dienst van de recherche, brengt hem bovendien in verband met een concreet transport van Ecuador naar Europa. In een schip dat was aangekomen in Rotterdam is 440 kilo cocaïne gevonden.

'Rico de Chileen' had dat transport volgens de informant geleid. Zelf zegt hij dat hij de laatste vier jaar 'misschien drie keer in Nederland is geweest' en voornamelijk verbleef in Colombia en Dubai.

Hij zou daar hebben verdiend aan verscheidene bedrijven. Hij ontkent betrokkenheid bij drugshandel.

Sinds 2007 was hij uitgeschreven uit de woning in de Beethovenstraat en daartoe zouden sindsdien verscheidene andere personen toegang hebben gehad.

Geen commentaar
R.V.'s Nederlandse advocaat Leon van Kleef wilde woensdagmorgen nog niet op de beslissing van het Chileense hooggerechtshof reageren.

In januari zei hij tegen Het Parool dat 'deze zaak is gebaseerd op constructies'.

"In panden zijn zaken gevonden die aan mijn cliënt worden gelinkt zonder bewijs. Er zijn geen telefoontaps en geen bruikbare getuigenverklaringen," aldus Van Kleef.

"In die woning waar hij sinds 2007 was uitgeschreven en waar kennelijk een foto van hem aan een muur hing, is een tijdschrift gevonden met een artikel over een boot met cocaïne die in beslag was genomen en er lagen wat papiertjes waarop in verschillende handschriften krabbels stonden. Mij lijkt het allemaal erg dun."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden