'Rico de Chileen' blijft voorlopig in zwaarbeveiligde cel

De rechtbank ziet voldoende aanwijzingen dat Richard R. (44) een criminele organisatie leidde die in drugs handelde, wapens bezat en witwaste om hem in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught te houden, bleek op zijn eerste zitting.

Rico de Chileen' wordt in oktober 2017 in Chili opgepakt in de garage van een hotel waar hij verbleef met zijn Colombiaanse vriendin Beeld ANP
Rico de Chileen' wordt in oktober 2017 in Chili opgepakt in de garage van een hotel waar hij verbleef met zijn Colombiaanse vriendinBeeld ANP

Zijn advocaat Leon van Kleef had net weer erg zijn best gedaan de zaak tegen 'Rico de Chileen' terug te brengen tot wat die volgens de huidige aanklacht is (een overzichtelijke drugszaak met wat wapens en witwassen in de marge) toen de verdachte met vier zwaarbepantserde auto's met daarboven een helikopter werd afgevoerd uit 'de bunker' van de rechtbank in Osdorp. Terug naar de zwaarst beveiligde gevangenis van Nederland.

Het zal in zijn proces vaker vertoond worden: justitie en recherche die in alles uitstralen dat we hier te maken hebben met een van de gevaarlijkste criminelen van het land; hijzelf en zijn advocaat die benadrukken dat de zaak ontzettend wordt opgeblazen.

Noffel
De opsporingsdiensten zien de in Amsterdam-Noord opgegroeide R. immers niet alleen als de leider van de drugsbende waartegen ze vooralsnog genoeg bewijs lijkt te hebben, maar hopen ooit eens hard te maken dat hij samen met de inmiddels voortvluchtige Ridouan Taghi en de gedetineerde Naoufal 'Noffel' F. een driemanschap vormde dat met grof geweld en tal van liquidaties de macht over de internationale drugshandel probeerde te grijpen.

Het ontbreekt vooralsnog aan hard bewijs dat die zeer vergaande beschuldiging schraagt, dús grijpt het Openbaar Ministerie in het nu begonnen proces eerst maar eens de kans R. veroordeeld te krijgen voor wat aanklagers Maaike van Kampen en Anke van de Venn wél menen te bewijzen.

De lang ongrijpbare R. is acht maanden geleden door een arrestatieteam gepakt in Chili en drie maanden geleden uitgeleverd aan Nederland.

De bewijzen tegen hem komen met name uit onderzoek naar Amsterdamse medeverdachten en het in springkussens en andere feestartikelen gespecialiseerde bedrijf van R.'s zwager en zus Jumping Fun in Amsterdam-Noord.

Cocaïneresten
Dat bedrijf zou R. hebben gebruikt voor zijn criminele activiteiten. Justitie ziet een verdachte verborgen ruimte in het kantoor van dat bedrijf, waar advocat Van Kleef een bouwsel om een radiator ziet. Dat er cocaïneresten op vaten in Jumping Fun zijn gevonden, levert volgens de raadsman geen enkel bewijs tegen R.

Hetzelfde geldt voor de kasboeken die bij twee medeverdachten zijn gevonden en de notities die aangetroffen zijn in een aan R. gelinkte woning in de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid.

Pistoolmitrailleur
Dat 1,4 miljoen euro, een pistoolmitrailleur en pistolen zijn gevonden bij die twee medeverdachten - onder meer in een verborgen ruimte in een Volvo die één van hen voor drugszaken zou hebben gebruikt en waarin de recherche afluisterapparatuur had geplaatst, zegt voor 'Rico' R. en zijn advocaat niets over hém.

De eerste zitting in zijn zaak leverde justitie het gehoopte steuntje in de rug: R. blijft in zijn zwaarbewaakte cel. Ondertussen doet de recherche zeer uitvoerig onderzoek in (bovenal) onderschept emailverkeer waarmee ze moorden hoopt te bewijzen.

Lees meer: Drugs, liquidaties en witwassen: wie is 'Rico de Chileen'?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden