'Rico de Chileen' beschuldigd van grootschalige cocaïnehandel

De Amsterdams-Chileense crimineel Ricard R.V., 'Rico de Chileen', wordt door justitie beschuldigd van grootschalige cocaïnehandel, wapenbezit, witwassen en het lidmaatschap van een criminele organisatie.

Paul Vugts
R.V. tijdens zijn arrestatie Beeld -
R.V. tijdens zijn arrestatieBeeld -

Het Chileense hooggerechtshof behandelde dinsdag het uitleveringsverzoek dat het Nederlandse Openbaar Ministerie aan Chili heeft gedaan, nadat R.V. daar op 21 oktober was gearresteerd.

De Amsterdamse politie zou in een woning in de Beethovenstraat in Amsterdam-Zuid, waar zijn foto's aan de muur hingen, in 2016 onder meer een soort administratie hebben gevonden over de cocaïnesmokkel.

Op basis van die 'boekhouding' gaat justitie uit van drugshandel ter waarde van een slordige 40 miljoen dollar. Ook is 1,4 miljoen euro gevonden waarmee R.V. in verband wordt gebracht.

In een kantoor van een zus en zwager van R.V. in Amsterdam-Noord stonden drie vaten. Aan de rand van één vat zaten sporen van cocaïne. Ook die vondst koppelt justitie aan R.V.

Uitgeschreven
Een informant van het Team Criminele Inlichtingen, de geheime dienst van de recherche, brengt hem bovendien in verband met een concreet transport van Ecuador naar Europa. In een schip dat was aangekomen in Rotterdam is 440 kilo cocaïne gevonden.

'Rico de Chileen' had dat transport volgens de informant geleid. Zelf zegt Ricard R.V. dat hij de laatste vier jaar 'misschien drie keer in Nederland is geweest' en voornamelijk verbleef in Colombia en Dubai.

Hij zou daar hebben verdiend aan verscheidene bedrijven. Hij ontkent betrokkenheid bij drugshandel.

Sinds 2007 was hij uitgeschreven uit de woning in de Beethovenstraat en daartoe zouden sindsdien verscheidene andere personen toegang hebben gehad.

"Deze zaak is gebaseerd op constructies. In panden zijn zaken gevonden die aan mijn cliënt worden gelinkt zonder bewijs. Er zijn geen telefoontaps en geen bruikbare getuigenverklaringen," zegt Leon van Kleef, de Nederlandse advocaat van R.V..

"In die woning waar hij sinds 2007 was uitgeschreven en waar kennelijk een foto van hem aan een muur hing, is een tijdschrift gevonden met een artikel over een boot met cocaïne die in beslag was genomen en er lagen wat papiertjes waarop in verschillende handschriften krabbels stonden."

'Krabbels'
Het Amsterdamse Openbaar Ministerie ziet in die 'krabbels' R.V.'s administratie waaruit grootschalige drugshandel blijkt.

Van Kleef: "We gaan wel zien wat de rechters met die constructie doen. Mij lijkt het allemaal erg dun."

Het is nog onduidelijk of en zo ja wanneer R.V. aan Nederland wordt overgeleverd.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden