Update

Rick Santorum stapt uit presidentsrace

De Republikein Rick Santorum stapt uit de race om het presidentskandidaatschap. Dat heeft hij gisteren bekendgemaakt op een persconferentie in zijn thuisstaat Pennsylvania.

Redactie
Rick Santorum begin april. Beeld AP
Rick Santorum begin april.Beeld AP

Volgens Santorum nam hij samen met zijn vrouw Karen aan de keukeltafel de beslissing om mee te doen aan de presidentsrace, en nam hij aan diezelfde keukentafel afgelopen weekend de beslissing om uit de race te stappen.

'We besloten dat deze presidentsrace voor mij voorbij is. We zullen de campagne vanaf vandaag opschorten. Maar we zijn nog niet klaar met vechten. We zullen blijven strijden voor de stemmen die we tijdens de campagne hebben gehoord. Er is veel grootsheid in dit land.'

Santorum schort zijn campagne op om persoonlijke en politieke redenen. Zijn dochter heeft chronische gezondheidsproblemen. Zij werd op Goede Vrijdag in het ziekenhuis opgenomen. Afgelopen weekend was dan ook een tijd 'van gedachten en gebeden', zei Santorum op een persconferentie vanavond. Gisteren mocht zijn dochter weer naar huis, vandaag maakte hij bekend uit de race te stappen.

De eerste tien minuten van zijn persconferentie wendde Santorum aan om terug te kijken op zijn kandidatuur zonder te zeggen dat hij daadwerkelijk opstapte. De welbespraakte Santorum gebruikte zijn toespraak vooral voor een lofzang op Amerika. De campagne was een 'liefdesaffaire', aldus Santorum. 'Ik vond een diepere liefde voor Amerika'. Op zijn tocht ontmoette hij alleen maar 'geweldige, geweldige mensen'. De diepgelovige kleinzoon van een Italiaanse mijnwerker sprak over de 'wonderen' die hadden plaatsgevonden, waar hij god voor wilde bedanken. 'Het was geweldig en inspirerend.'

Volgens Santorum begon hij de race met zijn eigen verhaal en met het geloof in de Amerikaanse droom. 'Maar mijn verhalen werden jullie verhalen.' Uit die verhalen, van zijn kiezers, van zijn aanhangers, putte Santorum zijn energie. Maar nu is het voorbij voor Santorum, zijn kansen op de uiteindelijke overwinning binnen de Republikeinse partij slonken met de dag.

In zijn toespraak sprak Santorum met geen woord over zijn rivalen Mitt Romney, Newt Gingrich en Ron Paul. Wel zei hij aan het eind te zullen blijven vechten om Barack Obama in november te kunnen verslaan. Hij ziet dus wel degelijk een rol voor zichzelf weggelegd. Wellicht hoopt hij met deze zet nog kans te maken op het vicepresidentschap.

Romney
Nu Santorum de handdoek in de ring werpt, betekent dat in feite dat Mitt Romney de Republikeinse presidentskandidaat zal worden. Hij ging al ruim aan kop in de race om de nominatie. Alleen Santorum kon nog een beetje bij hem in de buurt blijven, Gingrich en Paul staan zeer ver achter. Nu Santorum wegvalt, is de weg voor Romney naar een duel met president Barack Obama open.

De ultra-conservatieve Santorum haalde vooral bij de conservatieve basis van de Republikeinen veel stemmen. Liefst 11 staten won Santorum, meldde hij vol trots op de persconferentie. Maar in organisatie en opgehaald campagnegeld haalde hij het nooit van zijn rivaal Romney.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden