PlusTen slotte

Rick Lightstone (1954-2016): Geen man van cynisme en gezeur

Op krantenredacties stromen mailbakken als vanzelf vol. Dagelijks buitelen honderden persberichten, verzoeken en aanmeldingen over elkaar heen - het is zaak die digitale post zo efficiënt mogelijk door te kijken.

Rick Lightstone, 2010 Beeld -
Rick Lightstone, 2010Beeld -

De mails van Rick Lightstone, pr-man en boekverkoper van het American Book Center (ABC) op het Spui, waren de uitzondering op deze regel. Zijn plannen en evenementen werden met zoveel overtuigingskracht gebracht dat de lezer niet anders kon dan elk woord aandachtig tot zich nemen. Als Lightstone zich meldde, was het altijd even feest in het hoofd.

Rick Lightstone, Canadees in Amsterdam, is op 23 september onverwacht overleden. Het bericht van zijn overlijden leidde tot verbijsterde reacties op zijn Facebookpagina - het is moeilijk voor te stellen dat juist bij deze energieke persoonlijkheid de dood zo genadeloos toesloeg.

Geen plek voor cynisme
Lightstone was de ideale pleitbezorger van literatuur - en zoveel meer: streetart, design, sneakers, muziek en manga. Opgejaagd door zijn culturele zendingsdrift strikte hij schrijvers, zangers en filmmakers als
Stephen Fry, Dionne Warwick, Patti Smith, Ziggy Marley, Spike Lee,
Michael Stipe en David Sedaris naar de winkel te komen, waar hij al 28 jaar werkte.

Dat hem dat lukte, had alles te maken met zijn vermogen mensen bij elkaar te brengen en de gesprekken zo te sturen dat iedereen zich binnen de kortste keren geïnspireerd voelde. In de wereld van Lightstone was geen plek voor cynisme of gezeur.

Herdenkingssessie
Uitgever Oscar van Gelderen, die met Lightstone samenwerkte: "Het was niet moeilijk te houden van deze man: slightly neurotic, vol plannen en boekideeën, altijd polsend via Facebook of hij iemand - vaak een grote ster, liefst uit de muziekwereld - zou uitnodigen voor een signeersessie, wetende dat iedereen met YES! zou antwoorden."

Onlangs mailde Lightstone naar Het Parool dat enkele ongelooflijke 'events' op het programma stonden, en dat hij de redactie daarover graag kwam bijpraten. Zaterdag wordt hij gecremeerd. Zondagmiddag wordt in het ABC een herdenkingssessie gehouden, in de geest van Lightstone: met verhalen, muziek en kunst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden