Richie Hawtin voortrekker in de technoscene

Dj Richie Hawtin op het Monegros Desert Festival in Spanje. Foto EPA Beeld
Dj Richie Hawtin op het Monegros Desert Festival in Spanje. Foto EPA

Minimal-technokoning Richie Hawtin sluit zaterdag het eendaagse Voltt Loves Summer op de NDSM-werf af. Voor organisator Bart Skils de gedroomde finale.

Hij is één van de posteridolen van de internationale technoscene. Blondgelokte Richie Hawtin (39), graag geziene gast op de Amsterdamse dancefestivals en en eerder deze zomer nog in bloedvorm in Paradiso tijdens de afsluitende dag van 5 Days Off.

Zijn aantrekkingskracht is, vijftien jaar na zijn doorbraak, nog steeds onwaarschijnlijk groot. Koele kikker Hawtin staat bekend als belangrijke vernieuwer binnen het genre en is bovendien een ouderwetse computernerd die de nieuwste technologische snufjes toepast in zijn sets. Zo kun je tegenwoordig als bezoeker van een feest via Hawtins Twitteraccount precies volgen welk nummer hij op dat moment in de zaal aan het pompen is.

Hij experimenteerde met conceptfeesten als The Cube, waarbij de communicatie met bezoekers werd onderzocht. En hij was één van de eerste grote dj's die de laptop integreerde in zijn sets. In 2002 gaf Hawtin zijn eerste optreden met het door Nederlandse softwaremakers ontwikkelde computerprogramma Final Scratch in de Amsterdamse Mazzo. Niet geheel toevallig ook één van de eerste feestjes die dj Bart Skils organiseerde onder naam Voltt. Skils legde daar voor het eerst contact met Hawtin en strikte hem nu eindelijk voor Voltt Loves Summer, als afsluiter natuurlijk. Trots: ''Hij draait bij ons zijn enige Nederlandse buitenfestival van het jaar.''

Hawtin, geboren in Engeland en opgegroeid in Canada, kwam in 1991 voor het eerst naar Nederland. Samen met twee vrienden scoorde hij een internationale technohit onder de naam Cybersonik . Twee jaar later groeide hij onder het pseudoniem Plastikman uit tot een cultfiguur. Technofans lieten het plas-tieken mannetje van het logo zelfs tatoeëren op hun arm.

Toen hij eind jaren negentig zijn nieuwe label M-nus startte, onderging Hawtin een gedaanteverwisseling. Op zijn voorheen kale kop zat ineens een blonde lok, de muziek was van een heel andere orde en de huisstijl van het label juist minimalistisch en licht. Hawtin had zich verdiept in de kunst en raakte beïnvloed door het werk van Mark Rothko. Skils bewondert hem om zijn constante innovatie.

''Hij is een kameleon, een absolute voortrekker op het gebied van nieuwe geluiden. Hij heeft ook heel bewust zijn imago bij de veranderende muziekstijl aangepast.'' Skils was er bij, half juli in Paradiso tijdens 5 Days Off. ''Daar draaide hij een geniale set. Hij zit weer meer in een uptempo fase. Hij heeft de grenzen van de minimale techno de afgelopen tijd afgetast en leunt nu weer meer tegen de wat stevigere sound aan.'' Hawtin draait van negen tot elf 's avonds op Voltt Loves Summer, maar Bart Skils opent om elf uur 's ochtends als dj al zijn eigen feestje. Inmiddels volgens traditie.

Voltt Loves Summer groeide in vier jaar uit van 2000 naar 9000 bezoekers. Voor Skils ligt bij dat aantal wel de grens van de natuurlijke groei. ''Zo houden we het nog een beetje intiem.'' Na de set van Hawtin kunnen Volttfans nog naar de afterparty in Paradiso. Wie er draaien is nog niet bekend. Op het festival zullen blanco posters hangen waarop de namen worden toegevoegd. Skils heeft goede hoop dat Hawtin zaterdagavond nog even in Amsterdam blijft hangen. ''Richie heeft al aangegeven dat hij graag wil meekomen naar Paradiso.'' (SANDER KERKHOF)

www.volttlovessummer.com
www.richiehawtin.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden