Rice: Rusland naar isolement

WASHINGTON - Rusland is een weg ingeslagen naar isolement en onbeduidendheid, vindt Amerika's minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice.

Rusland kent volgens Rice een steeds autoritairder bewind, waarbij democratische en persoonlijke vrijheden steeds verder onder druk komen te staan.

''We blijven Russische studenten, leraren, journalisten en rechters bijstaan als ze de VS willen bezoeken. We blijven alle Russen steunen die een vrije toekomst voor hun grootse natie voor ogen hebben,'' aldus Rice in een toespraak tot het German Marshall Fund in Washington.

Ook maakt Rusland zich volgens Rice schuldig aan de intimidatie van 'vreedzame buurlanden'. ''Wij hebben onze vrienden in Oekraïne duidelijk gemaakt dat Rusland geen vetorecht heeft bij besluiten over nieuwe lidstaten van de Navo.'' De pro-westerse president van Oekraïne, Viktor Joesjtsjenko, wil graag dat zijn land toetreedt tot de Navo, dit tot woede van Moskou.

Rice noemde Ruslands houding jegens de vroegere Sovjetrepubliek Oekraïne 'een vorm van agressie'.

Ze haalde ook flink uit naar Ruslands inval in Georgië, maar leek toe te geven dat Amerika's bondgenoot Georgië de eerste schoten had gelost. ''Het begon een grootscheepse militaire operatie in Tsjinvali waarbij Russische vredessoldaten omkwamen,'' aldus Rice. Zij noemde dat 'betreurenswaardig', maar betichtte Rusland van 'escalatie' van het conflict.

Ze bespotte het gebrek aan internationale erkenning van de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië. ''Schouderklopjes van de president van Nicaragua en van Hamas zijn nauwelijks een diplomatieke triomf te noemen.''

Rice dreef ook de spot met de militaire oefeningen van Rusland met Venezuela, waar president Chávez Russische wapens heeft aangeschaft. ''Ik denk niet dat de wereld erg onder de indruk is van een aantal overjarige bommenwerpers die één van de laatste autocratieën in Latijns-Amerika bezoeken.'' (AP, BBC)

''Schouderklopjes van de president van Nicaragua is nauwelijks een diplomatieke triomf te noemen.'' Foto EPA/Matthew Cavanaugh Beeld
''Schouderklopjes van de president van Nicaragua is nauwelijks een diplomatieke triomf te noemen.'' Foto EPA/Matthew Cavanaugh

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden