Plus

RfD: 'Misschien wel drukste editie ooit door gastspreker Peterson'

Jordan Peterson was woensdagmiddag te gast bij Room for Discussion, het discussieplatform van de Universiteit van Amsterdam (UvA). 'Dit was misschien wel de drukstbezochte editie tot nu toe.'

Frank Turkenburg
Jordan Peterson Beeld Adam Jacobs
Jordan PetersonBeeld Adam Jacobs

Al vroeg hebben zich honderden studenten verzameld in de centrale hal van de Roeterseilandcampus. Iets na 13.00 uur betreden de gespreksleiders het podium. Ze verzoeken de aanwezigen om het debat rustig en respectvol te volgen. Dan neemt Peterson onder luid applaus plaats op een van de leren banken.

Gelijkheid, homoseksualiteit en gender zijn thema's die de revue passeren. Hij laat duidelijk een ander geluid horen dan de meeste aanwezigen gewend zijn. Zo zegt hij: "Ik ben voor het huwelijk. Homoseksualiteit is van alle tijden. Dat is een redelijk experiment maar we kennen op de langere termijn de gevolgen simpelweg niet. Ik denk dat het voornamelijk belangrijk is dat kinderen met twee ouders opgroeien."

'Tot in Amsterdam, lafaards'
De Canadese hoogleraar psychologie staat bekend om zijn controversiële rechtse opvattingen. Dit levert hem naast een grote schare aanhangers ook veel tegenstanders op.

Docenten en studentengroepen van de UvA publiceerden in aanloop van het evenement een brief waarin stond dat ze Peterson en zijn 'nieuw-rechtse' en 'conservatieve' ideeën niet zonder tegenspraak in het programma dulden. Ze stelden voor een extra gast uit te nodigen die tijdens het debat tegengas zou kunnen geven.

Peterson reageerde fel op deze brief via zijn eigen website. Hij schreef te 'walgen' van de 'capriolen' van de briefschrijvers en sloot af met: 'Tot in Amsterdam, lafaards, verklikkers en totalitaire 'wannabes'.'

Doodsbedreiging
Verschillende UvA-docenten die de brief ondertekenden, kregen dinsdagavond via de mail een anonieme doodsbedreiging. De universiteit liet weten te betreuren dat het debat tot zoveel polarisatie leidde.

Op Facebook hadden zich meer dan vierduizend geïnteresseerden gemeld voor het evenement. Er is daarom nog geprobeerd op het laatste moment uit te wijken naar Carré. Dit bleek niet mogelijk, waarna is besloten alleen UvA-studenten en medewerkers toe te laten.

Beveiligers bij de ingangen van het gebouw controleren uit veiligheidsoverwegingen alle tassen. De hal bereikt al snel de maximum capaciteit, waarna studenten worden doorverwezen naar de Muziekzaal van het nabijgelegen CREA. Hier is op een scherm de livestream van het debat te zien.

Ook is er politie aanwezig. Of dit verband heeft met de doodsbedreiging wil de politie niet zeggen.

Brandalarm
Kritische vragen uit de zaal over de rel rond de brief weet Peterson gemakkelijk te pareren. Op de vraag: 'Waarom valt u altijd zo hard aan?' antwoordt hij: "Ik val niet aan, maar ik moet mij rigoureus verdedigen."

Als het brandalarm twee keer kort afgaat, zegt Peterson cynisch: "Dat viel te verwachten." Tot hilariteit van het publiek. Zijn colleges en speeches zijn in het verleden vaker onderbroken nadat tegenstanders van hem het brandalarm indrukten.

De laatste vraag komt van een fan van Peterson. "Hoe kunnen wij als studenten van ons laten horen?" is zijn vraag. Peterson benadrukt het belang van schrijfvaardigheid. "Schrijven is geformaliseerd denken. Zoek een probleem waar je gepassioneerd over bent en zorg dat je hier goed over leert schrijven."

Ondanks alle controverse verloopt het debat rustig. Na anderhalf uur verlaat Peterson onder misschien een nog wel luider applaus het podium. Pierre Lievers, vice-voorzitter van de organisatie: "Dit was misschien wel de drukstbezochte editie tot nu toe."

Lees ook: Jordan Peterson fascist? De UvA moet zich schamen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden