Plus

Reveweekeinde: 'De Avonden' van Gerard Reve gaat nooit stuk

Zeventig jaar geleden verscheen De Avonden van Gerard Reve. De openbare bibliotheek Cinétol in de Tolstraat eert de schrijver met een Reveweekeinde.

Maarten Moll
Gerard Reve in 1998 Beeld Wubbo de jong/Het Parool
Gerard Reve in 1998Beeld Wubbo de jong/Het Parool

Kent u deze zin nog? 'Het was nog donker, toen in de vroege morgen van de tweeëntwintigste december 1946 in onze stad, op de eerste verdieping van het huis Schilderskade 66, de held van deze geschiedenis, Frits van Egters, ontwaakte.'

Het is de eerste zin van De Avonden, de beroemde debuutroman van Gerard Reve (1923-2006). Met Schilderskade bedoelde Reve de Jozef Israëlskade.

Daar, in de Diamantbuurt, schreef de 24-jarige Reve De Avonden. En daar, in de Diamantbuurt, in de openbare bibliotheek Cinétol in de Tolstraat, wordt de schrijver vrijdag en zaterdag geëerd met het Reveweekeinde.

Voorleesestafette
De Avonden wordt in een voorleesestafette voorgedragen, de verfilming van De Avonden uit 1989, met Thom Hoffman als Frits van Egters, wordt vertoond en er is een literaire talkshow van Anton de Goede, de presentator ven het VPRO-programma De Avonden.

En er is een kleine Revetentoonstelling. Bibliothecaris Ton van de Laar is verantwoordelijk voor de Gerard Revecollectie van de Centrale ­Bibliotheek. Daar, op de tweede etage, is het Reve­museum, met 26 vitrines met opzien­barende relikwieën als plukjes haar, vinger­nagels, hechtingen uit operatiewonden en zelfs een verstandskies.

Engelse vertaling
Die spullen zijn niet te zien in OBA Cinétol, maar wel is in drie vitrines alles te zien wat met De Avonden heeft te maken. "Daar ligt bijvoorbeeld de eerste druk van De Avonden, toen op het omslag nog Simon van het Reve stond," zegt Van de Laar.

"En de Engelse vertaling, die heel goed is ontvangen in Engelssprekende landen. Die ligt naast de laatste, 64ste druk van het boek. Dat is wel grappig: beide boeken hebben dezelfde omslag. Dan ligt er ook een luxe editie van de roman met het handschrift van Reve. Een mooie foto van Reve uit 1947 van Annelies Romein, de dochter van de historici Jan en Annie Romein. Verder een groot affiche van de verfilming door illustrator Joost Veerkamp. De persmap uit 1989, correspondentie tussen Reve en producent René Solleveld. En het originele film­konijn."

Niet het echte knuffelkonijn van Frits van Egters (lees: Gerard Reve), die in de roman een rol speelt, want die ligt in een kluis in het Literatuurmuseum in Den Haag.

'Veel groente, weinig aardappelen'
Van de Laar merkt dat de boeken van Reve, al weer elf jaar dood, toch nog regelmatig worden uitgeleend. "Vooral onder scholieren met de literatuurlijst in hun handen. De Avonden, De vierde man, Nader tot U en Op weg naar het einde zijn populair. En afgelopen zaterdag was er een Gerard Revemiddag in de Centrale Bibliotheek. Dan wordt hij weer even veel uitgeleend."

Onlangs verscheen nog van Rudy Kousbroek Seks, natuurlijk, maar vooral orde. Brieven aan Gerard Reve. "Helaas stonden de brieven van Reve aan Kousbroek er niet in," zegt Van de Laar. "Dat ligt nogal gevoelig met zijn partner Joop Schafthuizen. Wat me wel opvalt is dat Reve nog bijna dagelijks in kranten en tijdschriften wordt geciteerd. 'Veel groente en weinig aardappelen, dat eet voor een man niet zo lekker', bijvoorbeeld."

Over het belang van De Avonden zegt Van de Laar dat de roman de ledigheid van het bestaan ademt. "Een thema dat nog steeds speelt. En dat het boek, hoewel er 64 drukken van zijn verschenen, nog steeds in druk is, dat zegt ook veel, toch?"

Reveweekeinde, 15-16/12, OBA Cinétol,
Tolstraat 182.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden