Reve-biografie blijft in de schappen liggen

Het derde deel van de omstreden biografie over schrijver Gerard Reve (1923-2006) mag in de boekhandels blijven liggen. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam vandaag.

Joop Schafthuizen, de levenspartner van de in 2006 overleden schrijver Gerard Reve, met zijn advocaat mr. Olaf Trojan vorig jaar in de rechtszaal Beeld ANP
Joop Schafthuizen, de levenspartner van de in 2006 overleden schrijver Gerard Reve, met zijn advocaat mr. Olaf Trojan vorig jaar in de rechtszaalBeeld ANP

Joop Schafthuizen, die 30 jaar samen was met de auteur, poogde via een kort geding het boek uit de schappen te laten halen. Hij is het niet eens met de inhoud van het boek De late jaren 1975-2006 van Nop Maas. Het bijna 800 pagina's tellende boek zou te kwetsend zijn en alleen maar draaien om erotiek, drank en drugs.

Het boek verscheen vrijdag bij uitgeverij Van Oorschot, iets eerder dan gepland, terwijl er ook nog een bodemprocedure loopt van Van Schafthuizen tegen publicatie ervan. Schafthuizen meent dat hij nooit toestemming heeft gegeven voor het boek en voerde al enkele rechtszaken om publicatie te voorkomen. Het gerechtshof gaf hem afgelopen zomer ongelijk, waarop Van Oorschot besloot het derde deel uit te geven.

Na behandeling van de zaak in het kort geding van maandag stelt de rechter vast dat er geen nieuwe feiten boven water zijn gekomen waaruit blijkt dat Schafthuizen geen toestemming heeft verleend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden