Resterende bouw vooral aan stadsrand

Wie het overzicht bekijkt, ziet dat de grootste bouwactiviteiten zich vooral in vernieuwingsgebieden rond de A10 en in Noord gaan afspelen. Beeld
Wie het overzicht bekijkt, ziet dat de grootste bouwactiviteiten zich vooral in vernieuwingsgebieden rond de A10 en in Noord gaan afspelen.

AMSTERDAM - Van de vierduizend woningen die tot eind volgens jaar in Amsterdam in aanbouw genomen moeten worden, staan de meeste aan de rand van de stad. De oorzaak is dat de gemeente daar een aantal voorrangsprojecten heeft geselecteerd.

Daarbinnen zijn volgens wethouder Maarten van Poelgeest ook weer keuzes gemaakt, wat ertoe moet leiden dat er door de crisis juist geen 'gaten in de stad' vallen. Wie de lijst bekijkt, ziet dat de grootste bouwactiviteiten zich vooral in vernieuwingsgebieden rond de A10 en in Noord gaan afspelen.

Over de projecten die niet uitverkoren zijn, kan de gemeente niets zeggen. Die hebben geen voorrang, maar de gemeente gaat ervan uit dat de partijen zonder tegenbericht doorbouwen en de getekende contracten niet openbreken. "Wij nemen ook geen uitgegeven grond terug," stelde Van Poelgeest vorige week.

Donderdag al sloeg wethouder Hans Gerson in de Bijlmermeer de eerste paal de grond in voor de Kralenbeektoren, een torenflat met studentenwoningen. Dit project behoort tot het eerste voorrangslijstje, waarbij het gaat om stedelijke vernieuwing.

In deze categorie vallen ook de herstructurering in Nieuw West, De Banne en Nieuwendam in Noord. Hier komt ook 'maatschappelijk vastgoed', als buurthuizen en winkels.

De tweede categorie betreft voorrangsprojecten die snel afgemaakt worden omdat er anders nieuwbouwblokken in het binnenstedelijk gebied half af zijn. Het gaat bijvoorbeeld om Fountainhead in de Ertshaven, dat samen met het kopgebouw bij de Zeeburgerkade dit deel van het Oostelijk Havengebied compleet maakt.

Binnen deze groep valt ook het IJ-Dock, een eiland om de hoek bij het Centraal Station, met onder meer kantoren het nieuwe paleis van justitie, een hotel, een restaurant, een jachthaven en een onderkomen voor het Korps Landelijke Politiediensten.

De andere in het oog springende projecten binnen de tweede voorrangsgroep zijn de Zeven Provinciën - met ook veel luxueuze appartementen - en Halve Maan, met zowel goedkopere als luxueuze woningen, beide in Overhoeks naast de Shelltoren. Verder vallen op de studentenhuisvesting in het Sciencepark en Oostpoort in de Watergraafsmeer.

Oostpoort is volgens Van Poelgeest ook een goed voorbeeld van de pogingen van de gemeente om te voorkomen dat de verdichting in de stad stopt. "Er verrijst een nieuwe wijk in het zogenoemde Polderweggebied. Dat willen we goed afmaken," zet de wethouder uiteen.

De derde groep voorrangsprojecten bestaat uit plannen waarmee Amsterdam snel een begin wil maken in stedelijke verdichtingsgebieden. Een voorbeeld hiervan is het Milesbuilding aan de Zuidas, met 71 zeer luxueus uitgevoerde appartementen, bedoeld voor kosmopolitische, internationaal ingestelde huurders.

Ook wil het college dat snel begonnen wordt met de bebouwing op het Zeeburgereiland. Ook daar moet studentenhuisvesting komen. Van dit deel van nieuwbouw komt gewoonlijk weinig terecht doordat het rendement laag is, maar studentenhuisvesting maakt vanwege de lage investeringskosten in crisistijd de beste kans op realisatie.

Een ander interessant project dat het college door wil zetten is de Spaardammertunnel, de verbinding tussen de oude Spaarndammerbuurt en de toekomstige nieuwe woonwijk in de Houthavens. Die keuze houdt weer verband met het uitgangspunt dat als de infrastructuur af is, na de crisis snel weer de draad opgepakt kan worden.

Welke duizenden woningen door de crisis vertraging kunnen oplopen - het productietempo ligt met vierduizend in anderhalf jaar vanwege de crisis op de helft van de oorspronkelijke 'ambitie' van vijfduizend woningen per jaar - kan Van Poelgeest nog niet zeggen. Amsterdam is en blijft voor projecten die niet op het voorrangslijstje staan nu eenmaal afhankelijk van ontwikkelaars en van andere marktpartijen.

Het gaat daarbij bij voorbeeld om nieuwbouwprojecten op IJburg. Een ander voorbeeld zijn de rijtjes ontruimde panden aan de Hoogte Kadijk. Deze zogeheten Sibbelwoningen staan al jaren leeg en moeten nog worden omgevormd tot de 'parels van de straat", wat de karakteristieke arbeiderswoninkjes altijd al waren. De Key laat voor deze woningen weten dat de bouwvergunningen rond zijn en dat de aanbesteding in ieder geval kan beginnen - waarmee de bouw overigens nog niet zeker is. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden