Plus

Rester Vertical

Rester Vertical draait om de filmmaker Léo, die worstelt met een nieuw scenario. Het is een intrigerende mythe die zich afspeelt in onze realiteit.

Rester Vertical Beeld Thierry Valletoux

Voor liefhebbers van de vorige film van Alain Guiraudie, het hitchcock­iaanse L'Inconnu Du Lac (2013), zal zijn langverwachte nieuwe film
Rester Vertical even slikken zijn.

Van de strakke vertelstijl van die eerdere thriller is hier geen sprake; Guiraudie keert terug naar de meer absurdistische stijl van zijn eerste vijf films, die geen van alle in Nederland werden uitgebracht.

Expliciete seksuele lading
Wat is gebleven, is de expliciete seksuele lading. Het 'rechtop blijven' van de titel krijgt in de slotscène pas echt zijn volledige lading, maar heeft in de anderhalf uur die daarnaartoe werken al meerdere betekenissen. Leo moet hard werken om overeind te blijven in het leven. En met enige regelmaat is het ook van belang dat hij 'hem omhoog houdt'.

Rester Vertical draait om de dolende filmmaker Léo (Damien Bonnard), die worstelt met een nieuw scenario. Daar komen we echter pas gaandeweg achter; eerst zien we hem over het Franse platteland rijden. Hij stopt voor een vergeefse poging om een aantrekkelijke jongen langs de kant van de weg te versieren.

Een scène later zien we hoe hij tijdens een wandeling stuit op herder Marie (India Hair). Een onverwachte close-up later zoenen de twee.

Vervreemdende manier
Nog eens wat vlotte montage en ze wonen samen met Maries twee zoons op de boerderij bij haar vader Jean-Louis (Raphaël Thiéry), na de volgende schnitt is Marie zwanger en vervolgens wordt het kind geboren.

Die logische opeenvolging wordt echter doorbroken door andere gebeurtenissen in het leven van Leo, die botsen met deze tijdlijn.

Het tekent de aanpak van Guiraudie: het normale leven wordt op een vervreemdende manier verbeeld, terwijl de absurdere wendingen die de film gaandeweg neemt in een zeer realistische stijl worden gevat. Het maakt van Rester Vertical een intrigerende mythe die zich afspeelt in onze realiteit.

Rester Vertical

Regie Alain Guiraudie
Met Damien Bonnard, India Hair, Raphaël Thiéry
Te zien in De Balie

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden