Restauratie kadewand dwingt huiseigenaar tot verkoop

Om de kadewanden van de Oudezijds Achterburgwal te kunnen restaureren verplicht de gemeente de huiseigenaren tot funderingsherstel. Wie dat niet kan betalen, moet verkopen. 'Dit is machtsmisbruik.'

Nouschka van der Meijden
Adam Ross en zijn verloofde Guarasi: 'Als er geen wonder gebeurt, moeten we ons huis binnen een paar weken verkopen' Beeld Mats van Soolingen
Adam Ross en zijn verloofde Guarasi: 'Als er geen wonder gebeurt, moeten we ons huis binnen een paar weken verkopen'Beeld Mats van Soolingen

Het is 2013 wanneer Adam Ross bericht krijgt van de gemeente dat de fundering van zijn huis aan de Oudezijds Achterburgwal gecontroleerd zal worden. De kademuren voor zijn deur zijn namelijk nodig aan reparatie toe en die verbouwing zou wel eens schadelijk kunnen zijn voor omliggende huizen met een slechte fundering.

Sinds de Amerikaan het huis in 2006 kocht zijn er nooit problemen met de fundering geweest. Hij woont hier tevreden met zijn Nederlandse verloofde Guarasi en haar dochter.

Net als voor vele andere panden in de straat is de conclusie van het onderzoek dat de fundering van het huis hersteld moet worden. Kosten: 85.000 euro, plus de duizenden euro's die nodig zijn voor het maken van tekeningen en aanvragen van de bouwvergunning.

Dwangsom van tienduizenden euro's
Ross kan het niet kan betalen. "Sinds ik het huis kocht, heb ik een nieuwe baan met een lager inkomen. Op basis van dat inkomen, en mijn huidige hypotheek, kan ik geen extra lening krijgen," zegt Ross.

Zowel banken als het Restauratiefonds, opgezet om restauratieleningen voor rijksmonumenten te verstrekken, wijzen hem de deur.

De gemeente heeft besloten dit najaar, met extra voorzorgsmaatregelen, toch met de werkzaamheden te starten. Ross heeft een eerste dwangsom van de gemeente van 10.000 euro betaald.

Elk moment kunnen zijn rekeningen worden bevroren om ook de tweede dwangsom van 30.000 euro op te eisen. Ross: "Als er geen wonder gebeurt, moeten we ons huis binnen een paar weken verkopen."

De gemeente vindt dat de verantwoordelijkheid voor het onderhoud bij de woningeigenaar ligt. "Als je je lasten niet kunt betalen, moet je je huis verkopen," zegt Boudewijn Oranje, voorzitter van stadsdeel Centrum
Juridisch heeft hij gelijk, zegt restauratieconstructeur Ernst de Beaufort: een eigenaar is wettelijk verplicht zijn fundering op peil te houden en het is aan de gemeente om dat te controleren en indien nodig te handhaven.

Toch maakt de gemeente volgens De Beaufort misbruik van haar positie. "Als ik in mijn huis een kelder bouw, ben ik er ook verantwoordelijk voor dat het huis van de buren niet instort."

De Beaufort: "Het stadsdeel weet dat de bouwwerkzaamheden een risico zijn voor de funderingen van de huizen, maar schuift het probleem door naar de huiseigenaar, door hen de kosten van het funderingsherstel te laten betalen."

"In tegenstelling tot eigenlijk elke gemeente in Nederland controleert stadsdeel Centrum actief casco's en funderingen. In de binnenstad voldoet echter bijna geen enkel pand aan de moderne funderingseisen." Controle betekent dus bijna automatisch verplicht funderingsherstel.

Voorlopig geen trouwdatum
Stadsdeel Centrum kiest niet willekeurig huizen uit om te controleren; in dit geval kiest het bijvoorbeeld voor de huizen die risico lopen door het voorgenomen kademuurherstel. "Het stadsdeel gebruikt haar macht als handhaver voor een particulier belang," zegt De Beaufort.

"Doordat deze huizen gedwongen funderingsherstel uitvoeren, kan de gemeente achteraf niet verantwoordelijk worden gehouden voor schade," zegt Margriet Brinxma van de Belangenvereniging Funderingsgedupeerden.

Volgens haar is de verantwoordelijkheid die bij bewoners wordt neergelegd buiten proportie. "Het is onredelijk om te zeggen dat alles wat zich onder jouw muren afspeelt jouw probleem is."

"Het is niet dat ik een lening niet zou kunnen aflossen," zegt Ross. "Maar ik krijg onder de huidige voorwaarden die lening niet." Ross kijkt nu naar zijn laatste optie: zijn huis verkopen om het daarna te huren. "Van een trouwdatum kiezen is nu voorlopig geen sprake."

Elders in de stad gaat het beter

Dat het ook anders kan, bewijst de gemeente Amsterdam zelf. In stadsdeel Zuid wordt niet actief gecontroleerd op funderingskwaliteit. Bij de bouw van de Noord/Zuidlijn kregen huizen die funderingsherstel moesten uitvoeren, 30 procent van de kosten vergoed. De advieskosten waren volledig voor reke­ning van de gemeente.

Het departement voor Wonen komt dit jaar met een Fonds Duurzaam Funderingsherstel, opgericht om huiseigenaren die het financieel niet redden een lening te geven. Banken en gemeenten wordt gevraagd om bij te dragen, zodat 100 miljoen euro beschikbaar komt. De gemeente Amsterdam doet voorlopig niet aan het fonds mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden