Plus

Restauranthistorie gered: Centra gaat weer open

71 jaar restauranthistorie redden en ook een dam opwerpen tegen de vernutellisering van de Wallen. Vandaag heropent Spaans restaurant Centra aan de Lange Niezel.

Laurens Nette (l) en Thijs van Onna: 'Wij willen de binnenstad heroveren.' Beeld Charlotte Odijk
Laurens Nette (l) en Thijs van Onna: 'Wij willen de binnenstad heroveren.'Beeld Charlotte Odijk

Een club; dat moest het worden. Laurens Nette en Thijs van Onna, onderbouw Montessori Lyceum, waren er vroeg bij met horecaplannen. "We waren 12, 13 jaar, maar eigenlijk hadden we het alleen maar daarover." Ook in de klas: Thomas Injo, maar die komt later terug.

Met die club was het nog even wachten. "Begin maar eens met een horecazaak als je 19, 20 jaar bent," zegt Van Onna (33). "Maar ik was altijd van techniek, dus zijn we samen als Mooie Jongens begonnen met de verhuur van dj-apparatuur."

Daar kwam licht bij, audio/videoproducties, de technische productie van evenementen. Maar ook een geluidsstudio aan het Singel en een winkel op de Zeedijk.

Het bracht het duo in alle etablissementen van de stad, van Jimmy Woo tot Paradiso. "En ik keek steeds rond: dat is leuk, dat zou ik anders doen." En dat deden ze. "We konden via nv Zeedijk, waarvan we de winkel huurden, even verderop voor drie maanden met vrienden een bar beginnen, de Kopstootbar."

Een nieuw Centra
En wie gaf daar een personeelsfeestje? Klasgenoot Thomas Injo, die inmiddels met het al even wijds actieve collectief Hotmamahot ook in de catering zat. Vorig jaar volgde een gezamenlijk restaurant, Dum Dum Palace op de Zeedijk.

En nu dan Centra. De zaak is 'de bagage van 10, 15 jaar rondlopen in de horeca'. "Overal hebben we ideeën opgepikt," zegt Van Onna. "Het is een collage van wat we zelf mooi vinden."

Over het oude Centra hebben ze het liever niet. "Het was een ander restaurant, uit een andere tijd. Ik vind het altijd pijnlijk als een zaak die ooit succesvol was niet meer loopt. Ik weet hoeveel energie het kost."

Nette: "Het oude Centra had zijn naam, zijn uitstraling. Maar een restaurant moet ook bij ons passen. Centra had een grote achterban, we hebben al vragen gehad: staan de oude meubeltjes er nog? Maar dat was het Centra van vroeger, wij willen het Centra van nu. Er zullen zeker ­oude liefhebbers afhaken."

Volwaardige kleine gerechten
"Eigenlijk doen we hetzelfde als in Dum Dum; gerechten die je met elkaar deelt, alleen dan Spaans. Geen tapas, we willen niet dat gesnack uit kleine bakjes, maar volwaardige gerechten die je combineert."

"In Catalonië heb je allemaal xampanyeria's, met van die tl-balken en houten tafels, een beetje als het oude Centra. Daar staan vuilnismannen om 12 uur 's middags aan een fles cava. Dat willen we, maar dan zoals wij denken dat zoiets in Amsterdam moet zijn."

"Hier had zo het zoveelste steakhouse of de zoveelste nutellawinkel kunnen komen," zegt Van Onna. "Ik vind het belangrijk om de binnenstad te heroveren. Het wordt hier steeds minder leuk voor Amsterdammers. Ik heb het daar vaak genoeg met commerciële verhuurders over. Als je met mooie, afwisselende zaken een buurt kan opwaarderen dan levert je dat volgens mij op lange termijn meer op, ook financieel."

Nette: "Je ziet in Oost en Oud-West wat afwisseling betekent voor een buurt, maar de Wallen moeten weleen beetje dat rauwe randje houden, met coffeeshops en hoeren."

Dat Amsterdammers de buurt zien als aaneengesloten toeristenfuik is voor een gloednieuw restaurant een risico, erkent hij. "Maar we zijn niet de enigen; zaken als Mata Hari, Quartier Putain of Cannibale Royale denken er ook zo over. Het moet zich rondspreken. Dat is bij Dum Dum goed uitgepakt. Daar is 80, 90 procent van de bezoekers Amsterdammer."

Van Onna: "Met al onze bedrijven zitten we nu op 100 uur werktijd per week. Dat kan zolang ik energie haal uit wat ik doe. Ondernemen hoeft niet alleen financieel succesvol te zijn."

Sinds 1946

Een culinair consulaat van Spanje. Centra, het oude Centra, had een onverwoestbare naam. Bij studenten, fans van de Spaanse keuken en bij een aanzienlijke schare vaste fans, onder wie coryfeeën als Willibrord Frequin, Joop den Uyl en Javier Guzman.

Maar dat zegt het al: de hoogtijdagen van Centra - anno 1946 - liggen in het verleden.
Opgezet als toevluchtsoord voor Spaanse zeelieden, kwam het in 1962 in handen van de familie Rodriquez. Zoon Felipe gebruikte het in de vroege jaren negentig als onderpand en bakermat voor internetprovider xs4all.

In 2012 veranderde het restaurant voor de laatste keer van eigenaar. De uitbater, nieuw in de horeca, wist het restaurant niet overeind te houden, en wees naar de deplorabele staat van het pand als hoofdoorzaak voor het faillissement. De brigade - soms met dertig jaar op de teller - houdt het op wanbeheer. Afgelopen maart kwam het alsnog tot een doorstart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden