Restaurant waar granaat ontplofte eigendom dochter Baâdoud

Het Marokkaans-Javaanse restaurant Marovaan waar woensdagnacht voor de deur een explosief is ontploft, staat op naam van de dochter van voormalig stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West Achmed Baâdoud.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Het bushokje voor het restaurant is vernield door de explosie Beeld Bas Robben
Het bushokje voor het restaurant is vernield door de explosieBeeld Bas Robben

Kaoutar Baâdoud (21) zegt geen idee te hebben van de reden van alweer de derde aanslag in enkele dagen in de Johan Huizingalaan in Slotervaart, laat staan dat ze kan zeggen of meespeelt dat haar vader de voormalige stadsdeelvoorzitter is.

Ze neemt woensdagmorgen de telefoon op terwijl ze bij de politie zit. "Ik heb geen flauw idee wat er is gebeurd en ik weet ook nog niet wat de schade is."

Achmed Baâdoud is tegenwoordig adviseur van de Amsterdamse brandweer. Hij laat vanuit het buitenland weten heel erg te zijn geschrokken, net zoals zijn dochter. "Dit is heel erg balen. We hebben geen idee waar dit vandaan komt. Voor het stadsdeel is het ook vervelend, ik heb niet zestien jaar hard gewerkt voor de veiligheid om dit nu te zien gebeuren."

Handgranaat
Voor Marovaan ontplofte in de nacht van dinsdag op woensdag rond 1.50 uur een explosief dat vele gaatjes sloeg in de voordeur en voorgevel van Marovaan en ook een bushokje vernielde.

In diezelfde Johan Huizingalaan was afgelopen weekeinde al een interieurzaak beschoten. In de nacht van maandag op dinsdag vuurde een onbekende tientallen kogels af op de voorgevel van schoonmaakbedrijf HBS. Aan de achterzijde van het pand werd een handgranaat gelegd.

Gesloten
In de Jan Evertsenstraat in West had een onbekende dezelfde nacht een handgranaat bevestigd aan de deurklink van de nog te openen lunchroom Tropicana, op de hoek met de Orteliuskade.

Schoonmaakbedrijf HBS is inmiddels op last van burgemeester Femke Halsema gesloten. Over het lot van de andere getroffen zaken moet zij nog beslissen.

Lees ook: En weer hangen er granaten aan de deur

null Beeld Bas Robben
Beeld Bas Robben

Angst zit er goed in bij buurtbewoners

Afpersing? Tegenstanders van Erdogan? De oorlog in de onderwereld? Buurtbewoners die de schade aan de gevel van restaurant De Marovaan woensdagochtend komen bekijken, kunnen slechts gissen.

Dat dit het derde geweldsincident in vier nachten tijd is, realiseren de meeste buurtbewoners zich niet eens. De angst zit er desondanks goed in omdat er slachtoffers hadden kunnen vallen, zelfs op dit tijdstip.

Het explosief ontplofte 's nachts bij de halte van de nachtbus, waar veel inwoners in het holst van de nacht gebruik van maken om naar hun werk op Schiphol te gaan. "Je hoopt dat je niet toevallig de hond uitlaat als ze elkaar afmaken, verder woont het hier prima," zegt Miep, die om de hoek woont.

Een andere vrouw, naam en adres bij de redactie bekend, zegt dat er wel wat verzet was vanuit de buurt tegen de komst van het restaurant. Voorheen zat er een Aziatisch eethuisje, dit is het zoveelste Marokkaanse concept dat in het gebied neerstrijkt. Een terrasvergunning die eerder was aangevraagd voor het restaurant is geweigerd, na gemor uit de buurt.

Een andere buurvrouw is ondanks de aanslagen op de winkels in de buurt best tevreden over het leven in Slotervaart. Ze is met haar gezin naar de wijk gekomen toen de huizenprijzen gingen stijgen. "We zijn nu een van de weinige witten als we bij het kinderbadje hier vlakbij zitten. Prima, dat hoort er bij als je hier komt wonen."
Door Ruben Koops

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden