Plus Net Open

Restaurant Umami by Han

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: Umami by Han.

Alle muren zijn in dezelfde aardetint geschilderd Beeld Carly Wollaert

Chef-kok Han Ji (40) begon al dertien jaar geleden, maar een dikke drie weken geleden opende hij Umami by Han op de Overtoom. Alle muren zijn in dezelfde aardetint geschilderd en op de rugleuning van stoelen staan in Chinese letters woorden geschreven als 'gezondheid' en 'umami' (heerlijkheid, hartig); je wordt er bijna rustig van.

In balans, kun je ook zeggen, want dat is bij Umami de bedoeling. Het restaurant werkt al tien jaar samen met de universiteit van Leiden en de universiteit van traditionele Chinese medicijnen in Shandong, om de effecten van kruiden en seizoensgebonden producten op het lichaam te leren kennen.

Fusiongerechten
De resultaten komen op het bord in de vorm van fusiongerechten. "Het verschil met het Westen is dat wij in het Oosten geen onderscheid maken tussen eten en medicijnen; wat je eet is een medicijn."

Het restaurant is nummer vijf in de reeks, na HanTing Cuisine met Michelinster in Den Haag en driemaal een Bib Gourmand in Eindhoven, Maastricht en Rotterdam. Daar moet het Umami zijn - heerlijk dus, zoals de vijfde basissmaak vaak wordt omschreven.

Meer proeven
Op nog een ster mikt Ji overigens niet per se: "De drempel wordt dan hoger. Mensen komen dan niet zomaar meer binnen, omdat ze denken dat het peperduur is."

Heel prijzig is het hier niet; een driegangenmenu kost €27,50 per persoon. En: elke gang komt met twee gerechten, bedoeld om te delen. "We hebben gemerkt dat de nieuwe generatie meer wil proeven, in minder tijd."

Met koningskrab en avocadopuree, inktvis in XO-saus en tempura van beukenzwam is in balans raken nog nooit zo leuk geweest.

Lees alle opens van de afgelopen tijd in het archief.

Tips? open@parool.nl

Umami by Han

Overtoom 31H
1054 HB Amsterdam

woe-zo 12.00-00.00
Vanaf 11 december:
di 14.00-00.00
woe-zo 12.00-00.00 uur

020 2801379
umami-restaurant.com

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden