Restaurant Sea Palace verplaatst toch richting Centraal

Drijvend Chinees restaurant Sea Palace schuift in oktober veertig meter op richting het Centraal Station. De rechtbank bepaalde deze week dat de gemeente een omgevingsvergunning mocht verlenen om Sea Palace aan de Oosterdokskade naar het westen te verplaatsen.

Restaurant Sea Palace verschuift richting station Beeld anp
Restaurant Sea Palace verschuift richting stationBeeld anp

Een bewoner van het gebouw waar de restaurantboot tegenover komt te liggen, wilde dat de gemeente de vergunning in zou trekken. Volgens hem was het welstandsadvies ondeugdelijk en overschrijden de luifels en de omloop van het restaurant de maximale lengte en breedte van het op het bestemmingsplan ingetekende horecaschip.

De bewoner wilde dat de boot juist oostelijker kwam te liggen, tegenover de OBA. De rechter oordeelde dinsdag echter dat het welstandsadvies deugt en dat de gemeente vrijstelling mag geven voor de grote luifels en omloop. Bovendien is het voorstel van de bewoner niet beter, omdat andere buren daar weer last zouden hebben van het schip.

Sea Palace moet verhuizen omdat er een nieuw bestemmingsplan is voor het gebied waar het restaurant nu ligt.

Poort
Het restaurant wordt 25 oktober verplaatst en gaat 28 oktober weer open op de nieuwe locatie, zegt de eigenaar van Sea Palace, Kaji But. Op de nieuwe plek krijgt Sea Palace een aangepaste ingang. "De poort mag niet mee, dat is een groot verlies," aldus But.

Eind vorig jaar startten omwonenden al een petitie om de restaurantboot naar de oostelijke locatie te verplaatsen. Ze vreesden voor overlast door drukte en belemmering van hun uitzicht. Volgens de ondertekenaars is de kade op de plek waar de boot nu komt te liggen te smal, en de afstand tot de permanente bewoning te klein. De gemeente beloofde opnieuw naar het plan te kijken, maar verleende in maart dit jaar toch de omgevingsvergunning voor de westelijke locatie. Daarop stapte de omwonende naar de rechter.

Sea Palace schuift veertig meter op richting station Beeld Gemeente Amsterdam, bewerkt door Het Parool
Sea Palace schuift veertig meter op richting stationBeeld Gemeente Amsterdam, bewerkt door Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden