Resq helpt Amsterdamse restaurants van onverkochte maaltijd af

Niet verkocht eten van restaurants hoort niet in de prullenbak, maar bij mensen thuis op hun bord. Dat is het idee achter de app Resq, die donderdag in Amsterdam gelanceerd is.

Via de app kunnen gebruikers zien waar tegen een gereduceerd bedrag maaltijden af te halen zijn. Beeld Resq

Overgebleven maar nog verse maaltijden worden door restaurants geregeld weggegooid. Het is een doorn in het oog van de Finse startup Resq. De app van het bedrijf zorgt ervoor dat de maaltijden die anders in de prullenbak eindigen, door consumenten tegen een lagere prijs afgehaald kunnen worden.

Vanaf donderdag is dat ook in Amsterdam mogelijk, in september moeten Utrecht en Den Haag volgen. In de hoofdstad kunnen gebruikers onder meer terecht bij Lazagne (Frederik Hendrikplantsoen), Sugo Pizza (Ferdinand Bolstraat) en Gary's Deli (Kinkerstraat).

40.000 maaltijden
Het werkt zo: restaurants plaatsen hun overgebleven broodje, pizza of brownie op Resq, waarna gebruikers een melding krijgen. Zij kunnen de maaltijd via de app bestellen en hem ophalen bij het betreffende restaurant. Doordat ook lunchtenten en traiteurs mogen meedoen, hoef je niet altijd tot 's avonds laat te wachten voordat er iets beschikbaar is.

In thuisland Finland, Estland en Zweden werden er sinds de lancering begin dit jaar 40.000 maaltijden verkocht.

(Tekst gaat door onder de video)

Resq heeft het nobele doel om in 2030 een einde te maken aan de voedselverspilling van restaurants, bakkerijen, cafés en hotels in Europa. In Nederland gaat dat jaarlijks om zo'n 51 miljoen kilo aan eten, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen.

Voedselbank
Horeca in Amsterdam doen volgens David Kloosterboer, regiomanager van Resq in Nederland, al veel om verspilling tegen te gaan, maar het kan altijd beter. "Sommige restaurants geven hun overgebleven eten weg aan medewerkers of brengen het naar de Voedselbank, maar dat is nog niet overal zo."

En dat willen de restaurants graag veranderen, merkte Kloosterboer toen Resq op zoek ging naar partners om mee samen te werken. Dat er uit de overgebleven maaltijden extra inkomsten gehaald kunnen worden, is een bijkomend voordeel.

Op dit moment doen er vijftien Amsterdamse horecazaken mee, maar dat aantal gaat volgens Kloosterboer groeien. Het aantal gebruikers dat Resq in Finland, Zweden en Estland wist te bereiken, 35.000 in totaal, noemt hij in ons land haalbaar.

Foodtrucks
Resq is niet de enige start-up die zich inzet tegen voedselverspilling van horeca. Vorige maand ging het Amsterdamse initiatief Get Chef's van start, dat veel lijkt op de Finse variant.

Concurrentie? "Natuurlijk, maar het is ook mooi dat er meer initiatieven zijn die iets willen doen aan het weggooien van eten," zegt Bruce Westeneng, één van de oprichters. De start-up werkt op dit moment samen met 20 partners, maar dat moeten er eind september 70 zijn.

Daarvoor gaat Get Chef's samenwerken met verschillende foodtrucks in de stad en bezorgdienst Tringtring, zodat overgebleven eten uit de rijdende eettentjes bij mensen thuis bezorgd wordt. "Door ook verder te kijken dan restaurants willen we ons onderscheiden van de andere diensten. We willen bijvoorbeeld ook kijken hoe we verspilling op evenementen kunnen aanpakken," aldus Westeneng.

De eerste maaltijden zijn inmiddels via Get Chef's verkocht.

De oprichters van de Amsterdamse start-up Get Chef's. Beeld Eigen foto
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden