Update

Respect in Kamer voor aftreden Weekers

De Tweede Kamerleden hebben met respect gereageerd op het aftreden van staatssecretaris Frans Weekers van Financiën.

taatssecretaris Frans Weekers van Financien tijdens het Tweede Kamerdebat. Beeld anp
taatssecretaris Frans Weekers van Financien tijdens het Tweede Kamerdebat.Beeld anp

'Respect voor een moedig besluit', zegt D66-leider Alexander Pechtold. 'Het lukte hem al tijden niet om de spanningsboog tussen fraudebestrijding en een sociaal toeslagensysteem overeind te houden. De premier is wat te optimistisch geweest toen hij deze staatssecretaris voluit steunde. Ik had liever gehad dat men dit eerder had zien aankomen. Maar ik ben blij dat men het niet aan de oppositie overlaat. Dit is de koninklijke weg: je verdedigt je in de Kamer en je treedt af in de Kamer.'

'Buitengewoon zuur'
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vindt het 'buitengewoon zuur' dat staatssecretaris Frans Weekers is afgetreden. 'Als er iemand gemotiveerd was om fraude aan te pakken, was het Frans Weekers. Dat heeft hij ook van het begin af aan gedaan toen hij op Financiën zat. Dus het is gewoon heel zuur dat hij dan nu het bijltje erbij neer moet gooien', zei hij.

Volgens Dijsselbloem is er nog niet gesproken over de vraag wie Weekers moet opvolgen. Voorlopig neemt Dijsselbloem de taken van Weekers waar. 'Ik weet dat de Belastingdienst zeer gemotiveerd is en blijft om het lek boven te krijgen en de fraude aan te pakken. Dus dat gaan we vanaf morgen weer doen', aldus Dijsselbloem.

Snel iemand anders benoemen
PvdA-leider Diederik Samsom begrijpt het besluit van Weekers. Samsom zag ook dat het brede draagvlak dat Weekers wenste er niet was in de Kamer. 'Dat kalfde snel af.' Het kabinet kan volgens Samsom gewoon verder functioneren. 'Er zal snel iemand anders worden benoemd.'

SP-Kamerlid Farshad Bashir zei via Twitter: 'Als Weekers eerder had geluisterd, had dat veel schade gescheeld. Voor hem persoonlijk en voor de Belastingdienst.' Hij verwees daarbij naar zijn tweet van 13 mei rondom de Bulgarenfraudekwestie, toen schreef hij: 'Staatssecretaris Weekers kan de eer beter aan zichzelf houden.'

CDA-leider Sybrand Buma respecteert het besluit van Weekers om zelf terug te treden. 'Dat was de meest verstandige beslissing.' Ondertussen wachten veel mensen op hun toelage. Daar moet zo snel mogelijk alsnog een oplossing voor worden gezocht, aldus Buma.

Enige juiste besluit
Ook PVV-leider Geert Wilders heeft respect voor het besluit van Weekers. 'Dit is het enige juiste besluit. Het siert hem dat hij niet heeft afgewacht wat de Kamer zou doen', zei Wilders.

Fractieleider Arie Slob van de ChristenUnie noemde het aftreden van Weekers onvermijdelijk omdat hij onvoldoende draagvlak had. Slob vindt het goed dat hij zelf de conclusie heeft getrokken om af te treden. Als er een motie van wantrouwen tegen de staatssecretaris was ingediend, had de ChristenUnie die gesteund.

Dat geldt ook voor de SGP, zei fractieleider Kees van der Staaij. Ook hij heeft respect voor het besluit van Weekers om af te treden.

GroenLinks-leider Bram van Ojik noemde het 'chique' dat Weekers de eer aan zichzelf heeft gehouden, maar hij had volgens Van Ojik weinig keus. 'Het aftreden is voor hem persoonlijk tragisch, maar tragisch is deze situatie vooral voor de mensen die onterecht geen geld op hun rekening hebben gekregen. Laten we hopen dat deze stap eraan bijdraagt dat wanorde met toeslagen snel wordt opgelost.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden