Resolutie tegen piraterij

NEW YORK - De Veiligheidsraad van de VN heeft unaniem een resolutie aangenomen die de lidstaten het recht geeft ook in de territoriale wateren van Somalië piraten te bestrijden.

De resolutie kwam mede tot stand op aandringen van de Somalische overgangsregering, die te kennen heeft gegeven dat 'het onderwerp piraterij onze huidige middelen en capaciteiten te boven gaat', zoals de Somalische president Abdullah Yusuf liet weten.

De resolutie was ingediend door Frankrijk, de Verenigde Staten en Panama. In een jaar zijn voor de kust van de Hoorn van Afrika 26 schepen aan de Somalische piraterij ten prooi gevallen, waarvan dit jaar al twaalf.
Somalië heeft een kustlijn van meer dan drieduizend kilometer. De kustwateren geven toegang tot de druk bevaren vaarroutes tussen de Rode Zee en de Indische Oceaan.

De Somalische piraten, die zwaarbewapend opereren vanaf vissersschepen of snelle motorboten, zoeken met hun buit doorgaans toegang tot één van de vele havens, waar ze volgens internationaal recht tot dusver niet mochten worden achtervolgd door buitenlandse marineschepen die in het gebied patrouilleren. Van de Somalische autoriteiten hebben zij al helemaal niets te duchten. De overgangsregering heeft al moeite genoeg zichzelf te handhaven.
De resolutie van de Veiligheidsraad heeft uitsluitend betrekking op de Somalischzeerecht. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden