Resist Festival levert 65.000 euro op voor fonds Ploumen

Het burgerinitiatief #Ploumen4women heeft ruim 65.000 euro opgehaald. Tijdens het Resist Festival in Pakhuis de Zwijger werd donderdag de cheque overhandigd aan minister Ploumens gezinsplanningfonds She Decides.

Hannah Stöve
Willem Bosch en Sarah Sluimer tijdens Resist Festival. Beeld Het Parool
Willem Bosch en Sarah Sluimer tijdens Resist Festival.Beeld Het Parool

Het Resist Festival werd vorige week in het leven geroepen door schrijver Willem Bosch, als fundraiser voor burgerinitiatief #Ploumen4women dat ontstond op Twitter. Samen met Pakhuis de Zwijger, uitgeverij Lebowski en platenlabel Top Notch besloot hij met een festival geld op te halen voor het gezinsplanningsfonds She Decides van minister Lilianne Ploumen.

Ploumen richtte dit fonds op nadat de Amerikaanse president Donald Trump eind januari de Global Gag Rule tekende. Met dit besluit heeft Trump een streep getrokken door 575 miljoen euro die ontwikkelingslanden zouden krijgen om seksuele voorlichting, anticonceptie en veilige abortussen te faciliteren.

Radicale zachtmoedigheid
Bosch had slechts tien dagen om het festival op poten te zetten, maar presenteerde een volwaardige festivalavond met zijn schrijverswederhelft Sarah Sluimer. "Zijn er nog katholieken aanwezig?" vroeg Bosch voor aanvang aan de propvolle zaal. "Then you know how it's done." Rode petten werden aanstonds doorgegeven om te collecteren.

Het programma bestond uit een flinke line-up sprekers, waaronder een videoboodschap van regisseur Steve McQueen die in Los Angeles verbleef, en een op verzoek geschreven Voetnoot van Arnon Grunberg. Een van de fijnste toespraken kwam van caberetier Johan Fretz, die pleitte voor 'radicale zachtmoedigheid'.

Ook schrijver Roxane van Iperen wist de gevoelige snaar te raken toen ze vertelde over haar ontmoeting met een meisje in Rio de Janeiro, die door gangsters werd vermoord omdat ze zwanger raakte van een lid van een rivaliserende bende. Minister Ploumen kon zelf niet aanwezig zijn.

Geen baby's
Naast de praatjes speelden verschillende bands toepasselijke liederen. Singer-songwriter Rachèl Louise was aanwezig tijdens een Amerikaanse Women's March in januari, en liet het nummer horen dat ze daarover schreef. Diggy Dex speelde zijn klassieker Morgen Komt Het Goed.

Zangeres Linde Schöne zei niet echt geëngageerde muziek te maken, maar kwam goed weg met een nummer over haar verhouding met een schuinsmarcheerder: "Dit is ook een argument voor anticonceptie, want er zijn heel veel mannen waar je gewoon géén baby's van wil!" Als dat schrijven toch niets wordt voor Bosch en Sluimer, dan kunnen ze altijd nog festivals gaan organiseren.

Na afloop werden alle 'eurootjes' uit de collectepetten en -bussen geteld en bleek er samen met de eerdere donaties 65,231,68 euro opgehaald te zijn. Het bedrag gaat in z'n geheel naar She Decides.

Ilja Leonard Pfeijffer draagt voor. Beeld Het Parool
Ilja Leonard Pfeijffer draagt voor.Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden