Resist Festival is protest en festival ineen

Op donderdag 9 februari vindt in Pakhuis de Zwijger het Resist Festival plaats, een evenement 'to unfuck the world', met onder andere Jiggy Djé en Femke Halsema.

Alle opbrengsten van het festival gaan naar het SheDecides-initiatief. Beeld Resist Festival

Het is zowel een protest als een festival ineen, zegt schrijver Willem Bosch, een van de organisatoren.

Net als het initiatief De Stembus is Resist Festival ontstaan op Twitter, waar Bosch zich samen met een aantal anderen boos maakte over het decreet waarmee de Amerikaanse president Donald Trump de financiering schrapte van organisaties die veilige abortussen faciliteren in arme landen. "Inmiddels is Trump natuurlijk al veel verder gegaan. Ik hoop dat de wereld nog bestaat op de dag van het festival."

Bosch bedacht samen met een aantal andere Twitteraars alvast met de digitale pet rond te gaan voor donaties aan het fonds dat minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) oprichtte om het besluit van Trump op te vangen.

#Ploumen4Women
"Toen vroeg m'n uitgever Oscar van Gelderen (Lebowski) of we niet een fundraiser op poten konden zetten. Daarna ging het snel en meldde de een na de ander die wel wilde helpen." #Ploumen4Women heeft inmiddels al meer dan 60.000 euro ingezameld.

Resist Festival is een festival voor een open samenleving en tegelijkertijd een protest tegen haat, zegt Bosch. "Het lijkt me alleen maar goed als er gedemonstreerd wordt, maar alleen maar met borden op pad 'wears you out'. We zijn nu een tijdje onderweg met Trump en misschien wordt Wilders straks premier. Het is goed om samen te komen."

Het programma voor donderdagavond is uiteenlopend. Femke Halsema komt spreken, net als regisseur Steve McQueen, advocaat Wil Eikelboom en platenbaas en rapper Vincent Patty (Jiggy Djé). Kaarten voor het evenement kosten tien euro, geld dat in z'n geheel naar het fonds van minister Ploumen gaat.

Resist Festival, Pakhuis de Zwijger, 20.00 uur.

Reactie Ploumen op maatregel Trump

Minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) wil een van de eerste maatregelen van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump teniet doen. Die schrapte vorige week maandag de financiering van organisaties die in arme landen helpen bij gezinsplanning, maar ook de mogelijkheid van een veilige abortus aanbieden.

Hierdoor zitten deze clubs met een gat van zo'n 600 miljoen dollar. De bewindsvrouw begint daarom een initiatief om een nieuw internationaal fonds op te richten die deze organisaties moet compenseren. "We willen dat vrouwen zoveel mogelijk toegang houden tot hun rechten", zei Ploumen vorige week.

Vooral vrouwen in Afrika het zullen volgens haar de gevolgen van het besluit in Washington voelen. "Het verbieden van abortus leidt niet tot minder abortussen. Het leidt tot meer onverantwoorde praktijken in achterafkamertjes en tot meer moedersterfte.''

De beslissing van de Amerikanen betekent niet alleen dat vrouwen in arme landen minder toegang krijgen tot veilige abortussen, maar ook komen zaken als kraamhulp, seksuele voorlichting en voorbehoedsmiddelen minder beschikbaar.

Ploumen is in gesprek met een brede coalitie van landen, bedrijven en organisaties om het fonds op te zetten. Ze gaat deze week bellen met collega's in Latijns-Amerika en Europa om steun te verwerven voor haar plan.

Ze heeft de afgelopen tijd signalen ontvangen dat zij wel voelen voor het bundelen van de krachten.Hoeveel in het fonds zal komen, durft Ploumen nog niet te zeggen. Maar of 600 miljoen zal worden opgehaald is nog maar de vraag. "Dat is een heel grote stap." Hoeveel Nederland gaat bijdragen aan het fonds wordt later bekend. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden