Update

Republikeinse partijbaronnen staan achter Romney

Aan de vooravond van Super Tuesday scharen steeds meer partijbaronnen binnen de Republikeinse Partij zich achter Mitt Romney. Volgens The New York Times zal oud-minister John Ashcroft van Justitie vandaag ook zijn steun voor hem uitspreken.

Mitt Romney. Beeld ap
Mitt Romney.Beeld ap

'Als een conservatief die diende als gouverneur van Missouri tijdens de Reagan-revolutie bewonder ik Mitt's reputatie van fiscale
verantwoordelijkheid, lagere belastingen en de verdediging van traditionele waarden', verklaarde Ashcroft.

In het weekeinde maakten twee invloedrijke conservatieven binnen de partij ook al hun steun bekend voor Romney, de voormalige gouverneur van Massachusetts. Afgevaardigde Eric Cantor uit Virginia noemde hem 'de man voor dit jaar'. Volgens senator Tom Coburn uit Oklahoma is Romney het beste in staat om de bestaande problemen aan te pakken.

De steun van het drietal kan de positie van Romney versterken onder rechtse kiezers die tot dusver aan zijn conservatieve normen en waarden twijfelden. Romney richt zijn kritiek dan ook voornamelijk op de Democratische president Barack Obama. Hij wil de conservatieve Republikeinen niet tegen de haren in strijken. Hij weet dat hij ze hard nodig heeft als hij het eenmaal tot presidentskandidaat van de Republikeinen heeft geschopt.

In 10 staten kiezen de Republikeinen morgen hun presidentskandidaat. Romney wil de strijd om de kandidatuur het liefst op deze dag afronden. Volgens hem zal een lang gevecht om de nominatie de kansen voor de partij verzwakken om het presidentschap uiteindelijk te winnen. Zijn belangrijkste rivaal is de oerconservatieve Rick Santorum.

Nek-aan-nekrace

In de belangrijke staat Ohio zijn Romney en Santorum in een nek-aan-nekrace verwikkeld. Volgens een vandaag gepubliceerde peiling heeft de multimiljonair Romney echter een lichte voorsprong genomen op Santorum, een voormalige senator voor Pennsylvania. Vorige week had Santorum hier nog een voorsprong van 7 procentpunten. De voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, ligt in de peiling op een derde plaats, terwijl Ron Paul de vierde plaats inneemt.

Op Super Tuesday zijn 437 gedelegeerden te winnen. Dat is bijna 40 procent van het totaal dat nodig is om de Republikeinse

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden