Republikeinse geldmachine overtreft Obama's donoren

McCain en Obama omhelzen elkaar bij een herdenkingsbijeenkomst van 11 september 2001. Foto EPA/Chris Carlson Beeld
McCain en Obama omhelzen elkaar bij een herdenkingsbijeenkomst van 11 september 2001. Foto EPA/Chris Carlson

WASHINGTON - Ondanks recordbedragen die Barack Obama met fondsenwerving weet binnen te halen, dreigt de Democratische presidentskandidaat het in financieel opzicht af te leggen tegen zijn tegenstrever John McCain. Minder dan twee maanden voor de verkiezingen hebben McCain en zijn Republikeinse partij twee keer zoveel geld te besteden.

Obama heeft, als eerste kandidaat ooit, de gok genomen zelf voor zijn fondsen te zorgen, in plaats van dollars van de overheid aan te nemen. Omdat hij geld van de belastingbetaler heeft geweigerd, mag de Democraat, in tegenstelling tot McCain, tot aan de verkiezingsdag op 4 november dollars binnenhalen. Obama was ervan overtuigd dat hij met zijn leger van miljoenen donateurs veel meer geld zou vergaren dan de Republikeinen, die traditioneel over veel geld beschikken.

Dit weekeinde werd bekend dat Obama in augustus in totaal 66 miljoen dollar had opgehaald, een nieuw maandrecord. In totaal vergaarde de senator uit Illinois tot nu toe het recordbedrag van 455 miljoen dollar. Eind augustus had hij nog 77 miljoen op de bank staan, twee keer zoveel als McCain.

Maar de Republikeinse partij heeft met 110 miljoen dollar in kas meer te besteden dan de Democratische partij, die 94,5 miljoen dollar op de bank heeft staan. Ook kan McCain rekenen op de 85 miljoen dollar aan staatssteun. Bovendien rekent het Republikeinse partijbestuur erop dat Sarah Palin zeker 100 miljoen dollar kan lospeuteren bij de traditionele achterban van de partij, die grif de portemonnee trekt sinds zij de vicepresidentskandidaat is. Daarmee zouden Obama en de Democratisch partij tot de verkiezingsdag op 4 november nog circa 200 miljoen dollar nodig hebben om op gelijke voet te blijven.

''Het is nu duidelijk dat het grote overwicht dat het Obama-kamp dacht te hebben - 100 miljoen, 200 miljoen of meer - gewoon niet verwezenlijkt wordt'', aldus een campagnestrateeg tegen het Amerikaanse politieke blad Politico. De senator uit Illinois moet de komende tijd zowel op campagnepad als fondsenwervingsbijeenkomsten bijwonen, dure dineetjes waarbij welgestelde donateurs het wettelijk vastgestelde maximumbedrag van 2300 dollar kunnen storten. McCain daarentegen kan zich helemaal focussen op de campagne.

''Obama heeft zichzelf het zeer ambitieuze doel gesteld dat hij de komende vijftig dagen recordbedragen moet blijven binnenhalen'', zegt Anthony Corrado, een expert op het gebied van politieke financiën. Internetdonateurs krijgen de laatste weken een groeiende stroom aan e-mails toegestuurd met de boodschap om toch vooral meer geld te storten.

Ook lijkt het campagneteam van Obama niet langer vies van de steun van zogeheten 527-groepen, die zich onafhankelijk van de kandidaten in de campagne mengen. Obama had eerder dit jaar nog scherpe kritiek op deze groepen, omdat ze veelal alleen proberen de politieke tegenstander zwart te maken. Zo wisten de Swiftboat Veterans of Truth vier jaar geleden het Vietnamverleden van de Democraat John Kerry in diskrediet te brengen. Volgens een anonieme medewerker van Obama die bij de campagne is betrokken, wordt nu twee maanden voor de stembusgang toch gerekend op de steun van de ''cavalerie''. (ANP)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden